Avioane de luptă americane F-35 trimise în Estonia. Urmează şi România
alte articole
Avioanele de luptă F-35, care conţin tehnologie stealth, au zburat de la o bază aeriană britanică în Estonia, care deţine o graniţă comună cu Rusia de aproximativ 320 km lungime.
La începutul acestei luni, avioanele F-35 au zburat de la baza aeriană Hill din statul american Utah şi au fost staţionate la baza aeriană Lakenheath din Marea Britanie.
Unii oficiali au susţinut la acea vreme că Forţa Aeriană americană plănuieşte, de asemenea, mai multe zboruri de încercare spre alte naţiuni NATO care vor ajuta piloţii să se familiarizeze cu regiunea.
Avioanele de luptă F-35 au sosit marţi la baza aeriană Amari şi vor rămâne în ţara baltică câteva săptămâni.
Acţiunea este văzută de oficiali ai apărării estoniene ca un gest care subliniază angajamentul SUA faţă de partenerii săi din NATO.
Atâta timp cât rămân în Estonia, avioanele F-35 vor efectua zboruri de pregătire alături de alte aeronave americane şi ale forţelor aeriene aliate.
Forţa Aeriană americană va trimite, de asemenea, avioane de luptă F-35 şi în România, un alt aliat NATO.
Atât Estonia cât şi România au fost neliniştite de anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014, mişcare considerată de Kiev şi aliaţii săi occidentali ca fiind ilegală.
De teama repetării unui eveniment similar în altă zonă, ţările occidentale au luat măsuri de a consolida prezenţa militară în estul Europei cu scopul de a descuraja agresiunea rusească.
Trimiterea avioanelor F-35 în Estonia are loc sub pretextul aşa-numitei Iniţiative Europene pentru Reasigurare (European Reassurance Iniţiative), numele folosit de Pentagon pentru o serie de exerciţii militare desfăşurate alături de aliaţii NATO şi care urmăresc să trimită Rusiei un semnal.
De asemenea, trimiterea avioanelor americane este văzută şi ca o tactică de marketing folosită de SUA pentru a demonstra aliaţilor săi europeni care sunt capabilităţile forţelor sale aeriene.
“Introducerea primelor avioane de luptă din generaţia a cincea în zona europeană de responsabilitate vine la pachet cu senzori de ultimă oră, interoperabilitate şi o gamă largă de muniţii avansate aer-aer şi aer-sol care vor ajuta la menţinerea drepturilor fundamentale de suveranitate ale tuturor naţiunilor”, a susţinut Forţa Aeriană Americană într-o declaraţie publicată în această lună.
Înainte să trimită avioanele F-35, Washingtonul a trimis în Europa avioane de luptă F-22, F-16 F-15 şi A-10 în cadrul aceleaşi misiuni European Reassurance Iniţiative şi câteva mii de soldaţi americani.
Moscova şi-a exprimat îngrijorarea faţă de comasarea militară a NATO în apropierea graniţelor sale. Ca răspuns, Kremlinul şi-a consolidat capacitatea sa militară sud-vestică, desfăşurând rachete capabile nuclear în enclava sa baltică Kaliningrad, care se învecinează cu Polonia şi Lituania.
Uniunea Europeană şi SUA au impus mai multe runde de sancţiuni împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei şi implicarea Kremlinului în conflictul separatist din estul Ucrainei – implicare negată cu tărie de Moscova.