Monica Macovei: Puterea i-a luat minţile lui Ponta şi intervine în justiţie

Europarlamentarul PDL Monica Macovei îl acuză pe premierul Victor Ponta că a intervenit în mod brutal în actul de justiţie, în cazul dosarului de luare de mită de la liceul Dimitrie Bolintineanu.
Monica Macovei (Epoch Times România)
Epoch Times România
09.07.2013

Europarlamentarul PDL Monica Macovei îl acuză pe premierul Victor Ponta că a intervenit în mod brutal în actul de justiţie, în cazul dosarului de luare de mită de la Liceul Dimitrie Bolintineanu. Ea a scris luni pe blogul ei:

"Ponta a intervenit public, pe 5 iulie, într-o cercetare penală în curs, în care existau suspiciuni de corupţie şi fraudă la examenul de bacalaureat de la liceul Bolintineanu (al cărui director a fost, de altfel, arestat preventiv). La câteva ore după declaraţia lui Ponta, procurorul de caz a renunţat la audieri, deşi, conform relatărilor presei, existau citaţii şi chiar mandate de aducere pentru toate persoanele care urmau să fie audiate, iar poliţia şi Parchetul general au început să se bâlbâie în declaraţii publice".

Monica Macovei precizează că instituţiile responsabile cu aplicarea legii nu trebuie să fie şi să se simtă ostatice ale politicienilor.

Macovei declară că "Ponta nu are niciun drept să întrebe procurorii şi, cu atât mai puţin, să dea indicaţii acestora pe cine şi când să audieze şi care să fie strategia de anchetă. Orice eventuale abuzuri sau erori se sancţionează de către Consiliul Superior al Magistraturii sau pe alte căi legale în urma unor eventuale plângeri ale celor implicaţi. Iar dacă poliţiştii au greşit, trebuia demis Radu Stroe, nu sancţionat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei."

Fostul ministru al justiţiei îi consideră responsabili de situaţia creată pe ministrul de interne Radu Stroe şi pe procurorul general Tiberiu Niţu. "Ponta a intervenit brutal în justiţie două zile la rând, ministrul de Interne Stroe a sancţionat o persoana fara putere de decizie, iar procurorul general Nitu nu a clarificat incidentul. Acestea sunt o încercare de decredibilizare a unei intervenţii legitime a instituţiilor statului împotriva unui fenomen care dinamitează întregul proces de învăţământ preuniversitar: spagă la bacalaureat, trucarea unui concurs decisiv în viaţă a aproape 200 de mii de tineri în fiecare an. Elevii, profesorii şi părinţii corecţi au de pierdut când corupţia şi frauda în învăţământ nu sunt sever şi prompt sancţionate; ţara are de pierdut dacă meritul nu e singurul criteriu de promovare în şcoală.", a precizat Monica Macovei.

Legea fundamentală a României de fapt precizează ca puterile în stat trebuie să fie separate, de sine stătătoare: "Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor