Macovei declară că "Ponta nu are niciun drept să întrebe procurorii şi, cu atât mai puţin, să dea indicaţii acestora pe cine şi când să audieze şi care să fie strategia de anchetă. Orice eventuale abuzuri sau erori se sancţionează de către Consiliul Superior al Magistraturii sau pe alte căi legale în urma unor eventuale plângeri ale celor implicaţi. Iar dacă poliţiştii au greşit, trebuia demis Radu Stroe, nu sancţionat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei."
Fostul ministru al justiţiei îi consideră responsabili de situaţia creată pe ministrul de interne Radu Stroe şi pe procurorul general Tiberiu Niţu. "Ponta a intervenit brutal în justiţie două zile la rând, ministrul de Interne Stroe a sancţionat o persoana fara putere de decizie, iar procurorul general Nitu nu a clarificat incidentul. Acestea sunt o încercare de decredibilizare a unei intervenţii legitime a instituţiilor statului împotriva unui fenomen care dinamitează întregul proces de învăţământ preuniversitar: spagă la bacalaureat, trucarea unui concurs decisiv în viaţă a aproape 200 de mii de tineri în fiecare an. Elevii, profesorii şi părinţii corecţi au de pierdut când corupţia şi frauda în învăţământ nu sunt sever şi prompt sancţionate; ţara are de pierdut dacă meritul nu e singurul criteriu de promovare în şcoală.", a precizat Monica Macovei.
Legea fundamentală a României de fapt precizează ca puterile în stat trebuie să fie separate, de sine stătătoare: "Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale."