Monica Macovei întreabă CE când vor fi anulate contractele preferenţiale încheiate de Hidroelectrica

Europarlamentarul Monica Macovei (DIETER NAGL/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
26.04.2012

Monica Macovei a solicitat, joi, în scris CE să prezinte concluziile anchetelor realizate de DG Concurenţă pe baza plângerilor primite în 2011 din România privind ajutorul de stat ilegal acordat de Hidroelectrica unor parteneri privaţi şi care au condus la deschiderea unor investigaţii.

Potrivit evaluărilor Bâncii Mondiale, valoarea ajutorului de stat ilegal este între 226 şi 338 milioane de euro pe an pentru toate aceste contracte.

”În acest context, am întrebat Comisia Europeană când va acţiona pentru recuperarea acestor sume şi când vor fi anulate contractele cu tarife preferenţiale încheiate de Hidroelectrica SA”, anunţă europarlamentarul PDL.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că a lansat cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica a achiziţionat sau a vândut energie electrică la tarife preferenţiale mai multor comercianţi de energie electrică, clienţi industriali şi producători de energie electrică.

Scopul investigaţiilor este de a stabili dacă producătorul român de hidroenergie controlat de stat a efectuat astfel de tranzacţii cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de funcţionare, prin creşterea veniturilor acestora sau printr-o combinaţie a celor două elemente, încălcând astfel normele UE în materie de ajutoare de stat.

Iniţierea unei investigaţii aprofundate permite părţilor terţe interesate să prezinte observaţii cu privire la măsurile respective, fără a anticipa concluziile finale ale investigaţiei.

”Subvenţiile indirecte care contribuie la reducerea cheltuielilor normale de funcţionare ale întreprinderilor pot avea un efect de denaturare a concurenţei tot atât de semnificativ ca şi cel provocat de subvenţiile directe. Trebuie să verificăm dacă tarifele preferenţiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clienţii care au beneficiat de acestea în comparaţie cu concurenţii lor de pe piaţa internă”, a declarat vicepreşedintele Comisiei care răspunde de politica în materie de concurenţă, Joaquín Almunia.

Comisia doreşte să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii vânzând acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei. Hidroelectrica este controlată de către statul român şi există indicii potrivit cărora statul ar fi influenţat deciziile de a încheia aceste contracte în condiţiile date.

În decembrie 2009 şi decembrie 2010, în urma licitaţiilor publice de pe piaţa angro de energie electrică a României, OPCOM, Hidroelectrica a încheiat două contracte bilaterale cu producătorul siderurgic ArcelorMittal, fiecare contract având ca obiect furnizarea a 1,75 TWh de energie electrică pe an, la preţuri care par să se situeze sub nivelul pieţei.

ALRO Slatina are în derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrică pe an la un preţ foarte apropiat de costul de producţie al Hidroelectrica, preţ care urmează a fi indexat anual pe baza cotaţiei aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).

Contractele între Hidroelectrica şi opt comercianţi de energie electrică, unele contracte datând din 2004, precum şi contractele între Hidroelectrica şi doi producători industriali au fost încheiate la preţuri care par a fi sub nivelul preţului practicat pe piaţă.

Pe de altă parte, în contractele încheiate cu doi producători de energie termică, Hidroelectrica a cumpărat energie electrică la preţuri care par a fi mai ridicate decât preţurile practicate pe piaţă.

Comisia consideră că prin furnizarea de fonduri care pot fi atribuite în definitiv statului, toate aceste contracte par să fi fost, în mare măsură, în avantajul întreprinderilor selectate, în timp ce concurenţii au trebuit să plătească preţurile practicate pe piaţă.

O parte a contractelor au fost încheiate înainte de aderarea României la UE. Cu toate acestea, pe baza dispoziţiilor speciale din anexa V la Tratatul de aderare a României, Comisia are competenţa de a investiga preţurile la energie electrică care au fost aplicate în baza acestor contracte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor