Monica Macovei avertizează: Cartelul corupţilor încearcă din nou stoparea luptei anti-corupţie

Parlamentarii pregătesc noi legi care să oprească lupta împotriva corupţiei, a crimei organizate şi a furtului din banii cetăţenilor, atrage atenţia Macovei.
Monica Macovei (Epoch Times România)
Loredana Diacu
16.05.2016

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei acuză noi tentative ale parlamentarilor de a modifica legea în folosul lor. "Cartelul corupţilor din Parlament vrea să dezincrimineze conflictul de interese pentru că cei care şi-au angajat rudele la cabinetelor lor şi le-au plătit din banii noştri să nu mai răspundă penal şi să nu restituie salariile plătite ilegal rudelor", susţine europarlamentarul, citând date făcute publice de Agenţia Naţională de Integritate, din care reiese că peste 50 de parlamentari şi-au angajat membri ai familiilor la cabinetele parlamentarilor.

Monica Macovei mai subliniază: "Cartelul corupţilor din Parlament vrea şi dezincriminarea abuzului în serviciu şi a lansat în spaţiul public o ofensivă cu argumente mincinoase, cum ar fi faptul că o astfel de infracţiune nu există în alte state, ceea ce este total neadevărat. Abuzarea funcţiei publice este infracţiune în statele democrate."

"Toate modificările iniţiate în Parlament sunt pentru oprirea luptei cu corupţia, crima organizată, cu spălarea de bani şi furtul din banii noştri. Încă o dată, parlamentarii arată dispreţ faţă de cetăţeni şi dorinţa de a se situa deasupra legii şi de a nu fi egali cu cetăţenii", mai susţine Monica Macovei, într-un comunicat de presă.

De asemenea, "cartelul corupţilor din Parlament vrea modificarea regulilor astfel încât flagrantul să fie aproape imposibil; limitarea posibilităţii de a face denunţ la o perioadă de maximum 6 luni de la comiterea faptei denunţate, ceea ce ar duce la îngroparea a zeci de dosare şi la imposibilitatea formării unor noi dosare bazate pe denunţ, deşi denunţul este folosit, fără termene limite, în multe democraţii; şi mai vrea introducerea infracţiunii "abuzul de putere al organelor judiciare" pentru intimidarea magistraţilor care lucrează în dosare cu politicieni, baroni sau reţele de interlopi", adaugă Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei mai atrage atenţia că în acest moment, la Camera Deputaţilor, sunt peste 25 de proiecte de modificare a Codului Penal (CP) şi Codului de Procedura Penală (CPP) şi iniţiative legislative de modificare a Legii 51/1995 de organizare a profesiei de avocat şi a Legii 161/2003 privind prevenirea şi sancţionarea corupţiei, prin care se încearcă exceptarea unor categorii profesionale de la aplicarea legilor penale.

"Prin modificările aduse Legii avocaturii, se interzic ridicarea, sechestrarea sau confiscarea înscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine şi date, a imaginilor şi a altor reprezentări care se află în posesia avocatului (cum ar fi calculatoare, telefoane mobile etc). Se creează astfel în cabinetele avocaţilor un "paradis" în care legea nu se aplică şi unde toţi cei care comit sau se pregătesc să comită infracţiuni îşi pot duce toate documentele şi alte mijloace de probă. În schimb, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a scos propunerea care interzicea exercitarea avocaturii de către cei care au colaborat cu Securitatea sau sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii", mai spune europarlamentarul.

"Toate modificările iniţiate în Parlament sunt pentru oprirea luptei cu corupţia, crimă organizată, cu spălarea de bani şi furtul din banii noştri. Încă o dată, parlamentarii arată dispreţ faţă de cetăţeni şi dorinţa de a se situa deasupra legii şi de a nu fi egali cu cetăţenii. Am avertizat şi trimis în urmă cu 6 luni tuturor liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor scrisori cu solicitarea să respingă prin vot, cât de repede posibil, proiectele care aduc modificări Codului penal, Codului de procedura penală şi altor legi şi nu să le ascundă prin sertare. Or, ei au făcut exact invers: le-au ascuns prin sertare şi le scot acum la lumină, iar cartelul corupţilor vrea să le adopte", concluzionează Monica Macovei.

Totodată, preşedintele M10 publică o sinteză a celor mai importante modificări pe care parlamentarii doresc să le adopte pentru a pune beţe în roate justiţiei, şi cere ca acesta să fie respinse. Lista poate fi accesată aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor