Moldovenii consideră că după summit-ul de la Vilnius viaţa lor practic nu se va schimba
alte articole
După summitul "Parteneriatului Estic" de la Vilnius cetăţenii Republica Moldova consideră că viaţa lor practic nu se va schimba. Astfel arată datele sondajului "Barometrul Socio-Politic", realizat de Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS-INC în perioada 19 octombrie -11 noiembrie 2011 în rândul a 1126 de respondenţi din 12 localităţi din Republica Moldova.
Potrivit "Infotag", directorul IMAS, Doru Petruţi, a menţionat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că doar 19% consideră că viaţa lor se va schimba mult şi foarte mult, în timp ce 34% cred că se va schimba puţin, 22% - deloc sau foarte puţin, iar 25% nu ştiu.
"Observăm astfel că aşteptările oamenilor sunt scăzute vis-à-vis de rezultatele acestui summit. De fapt, lumea nu se aşteaptă la mari schimbări", a spus Petruţi.
În acelaşi timp, numărul celor care ştiu despre summitul de la Vilnius este în creştere faţă de cel din luna Mai 2013.
"Dacă în luna Mai despre acest eveniment ştiau 31%, acum evenimentul este cunoscut de 56% dintre respondenţi. Asta înseamnă că toate campaniile de promovare a importanţei summitului au dat roade", a spus directorul IMAS.
Sondajul a mai arătat că 44% din respondenţi consideră că la summit RM va reuşi să parafeze Acordul de Asociere, 33% consideră nu va reuşi, iar 23% nu ştiu.
În ceea ce priveşte progresele înregistrate de autorităţi în perioada 2010-2013 în direcţia integrării europene, doar 6% consideră că Moldova a înregistrat progrese mari, în timp ce 49% cred că au fost înregistrate doar unele progrese, 22% consideră că Moldova a bătut pasul pe loc, iar 8% cred că mai degrabă a regresat decât a progresat.
Întrebaţi dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum pentru ce ar vota, 49,2% dintre respondenţi au declarat că ar vota pentru aderarea la UE, 45,7% pentru aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, iar 16,6% ar vota pentru aderarea RM la NATO.