Moldova va deţine preşedinţia Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică în anul 2014

Moldova va deţine preşedinţia Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică (GUAM) în anul 2014. Decizia respectivă a fost adoptată la cea de-a şasea reuniune a Adunării Parlamentare a GUAM, care a avut loc la Tbilisi, şi în cadrul căreia, Georgia a transmis oficial Republicii Moldova preşedinţia organizaţiei.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
04.12.2013

Moldova va deţine preşedinţia Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică (GUAM) în anul 2014. Decizia respectivă a fost adoptată la cea de-a şasea reuniune a Adunării Parlamentare a GUAM, care a avut loc la Tbilisi, şi în cadrul căreia, Georgia a transmis oficial Republicii Moldova preşedinţia organizaţiei.

Potrivit ”Infotag", la finalul reuniunii a fost aprobat un comunicat şi o declaraţie comună în care, potrivit vicepreşedintelui parlamentului Georgiei, Zurab Abaşidze, a fost exprimat "sprijinul deplin pentru motivele şi scopurile "Parteneriatului Estic", ale integrării europene ale ţărilor membre ale GUAM".

"Succesul Moldovei şi Georgiei este evident. În document se subliniază faptul că niciun stat nu are dreptul de imixtiune în alegerea ţărilor suverane şi independente. O atenţie specială în documente a fost acordată conflictelor legate, la rândul lor, de ţările participante la GUAM. Cu această problemă se confruntă Azerbaidjanul, Georgia şi Moldova. În documente se condamnă prezenţa forţelor armate ale altor ţări pe teritoriul acestor state", a menţionat vicespeakerul georgian.

Adunarea Parlamentară s-a arătat "extrem de îngrijorată în legătură cu caracterul nerezolvat al conflictelor din spaţiul GUAM", confirmându-şi atitudinea faţă de "principiile de suveranitate, integritate teritorială şi inviolabilitate a frontierelor recunoscute la nivel internaţional ale statelor membre ale GUAM, şi faţă de eforturile de nezdruncinat ale acestora, cu scopul obţinerii rezolvării paşnice a conflictelor, în cadrul acestor principii general acceptate şi al normelor dreptului internaţional".

În act se exprimă regretul în legătură cu "acţiunile de încurajare a separatismului agresiv şi legitimare a ocupaţiei, acţiuni care s-au înteţit".

Reuniunea următoare a GUAM va avea loc în anul 2014, la Chişinău. Moldova a fost reprezentată la reuniune de şeful delegaţiei parlamentului la AP GUAM, Anatol Dimitriu, vicepreşedintele parlamentului, Oleg Bodrug, şi deputatul Nicolae Olaru.

GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Moldova) a fost constituită la 10 octombrie 1997, la Summit-ul Consiliului Europei, care a avut loc la Strasbourg. În anul 1999, la Summit-ul de la Washington al NATO, şi Uzbekistanul a aderat la organizaţie, dar la Summit-ul din Chişinău, din anul 2005, s-a retras din GUAM, invocând "politizarea excesivă a acesteia". În anul 2006, la Summit-ul de la Kiev, organizaţia şi-a schimbat denumirea în Organizaţia Internaţională pentru Democraţie şi Cooperare Economică - GUAM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor