AP GUAM şi Adunarea Baltică au pledat pentru retragerea trupelor militare străine din regiunea transnistreană
alte articole
Vicepreşedintele Parlamentului, Oleg Bodrug a solicitat sprijin de la statele membre ale AP GUAM şi Adunării Baltice de a susţine eforturile Republicii Moldova pentru retragerea trupelor militare străine din regiunea transnistreană, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate în cadrul Summit-ului OSCE de la Istanbul şi principiile de bază ale dreptului internaţional, precum şi susţinere în soluţionarea pe cale diplomatică a diferendului transnistrean.
Potrivit serviciului de presă al Parlamentului, Bodrug a făcut aceste declaraţii în cadrul Conferinţei internaţionale "GUAM şi statele baltice - parteneri pentru regiuni sigure şi prospere", care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în oraşul Batumi din Georgia, transmite ”Infotag”. De asemenea, Oleg Bodrug a prezentat progresele înregistrate de Republica Moldova pe calea integrării europene şi a solicitat sprijin în integrarea cât mai rapidă a ţării noastre în UE.
"Republica Moldova a reuşit să realizeze o parte considerabilă a obiectivelor de integrare europeană stabilite. O atenţie specială este acordată justiţiei şi afacerilor interne, consolidării instituţiilor democratice şi dezvoltării unei economii de piaţă funcţionale. Actualmente, suntem la etapa finală a negocierii Acordului de Asociere, inclusiv a prevederilor referitoare la Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Obiectivul propus este parafarea Acordului de Asociere, inclusiv şi a Acordului de Liber Schimb, până la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013", a menţionat Oleg Bodrug.
Potrivit lui, Republica Moldova a avansat considerabil în dialogul cu UE în domeniul vizelor, Comisia Europeană urmând să prezinte raportul de progres privind evaluarea nivelului de implementare a Planului de Acţiuni RM-UE. "Obiectivul Republicii Moldova este asigurarea unui nivel suficient de implementare a Planului de Acţiuni pentru Liberalizarea Regimului de Vize, care să permită Comisiei Europene să constate în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius încheierea celei de-a doua faze a dialogului şi, respectiv, să recomande statelor membre liberalizarea regimului de vize cu UE", a precizat Oleg Bodrug.
În cadrul reuniunii a fost adoptată Declaraţia finală, care reprezintă o expresie comună a poziţiei Parlamentelor membre ale Adunării Parlamentare GUAM şi ale Adunării Baltice faţă de aspiraţiile statelor membre GUAM de a deveni membre cu drepturi depline ale UE. Participanţii la Conferinţă s-au pronunţat pentru necesitatea stringentă de a consolida securitatea regională şi de a extinde cooperarea interparlamentară.
Potrivit comunicatului emis de serviciul de presă al Parlamentului, participanţii la Conferinţă au condamnat prezenţa militară ilegală străină pe teritoriul Republicii Moldova şi au reconfirmat eforturile lor susţinute pentru soluţionarea paşnică a conflictului din regiunea transnistreană, în baza normelor de drept internaţional, în special a principiilor de respectare a suveranităţii, integrităţii teritoriale şi inviolabilităţii frontierelor statelor recunoscute internaţional.