Parlamentul R.Moldova a votat în lectură finală modificările la Codul Electoral

Moldovenii se pregătesc să îşi aleagă preşedintele prin vot direct pentru prima dată în ultimii 16 ani. Cu această ocazie, Parlamentul RM a aprobat o serie de amendamente la Codul Electoral.
Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova (Epoch Times România)

Parlamentul a aprobat în lectură finală modificările la Codul Electoral în contextul alegerilor prezidenţiale din această toamnă. Astfel, campania electorală va dura doar o lună, iar candidatul la preşedinţie va fi nevoit să renunţe la calitatea de membru de partid.

Noul Cod Electoral vine şi cu o modificare referitor la includerea candidaţilor în buletinele de vot. Dacă acum 20 de ani buletinele afişau şi o scurtă biografie a candidatului, noile prevederi cer ca buletinele de vot să includă doar numele, prenumele şi eventual partidul sau forţa politică care a înaintat candidatura.

Totodată, candidaţii pentru fotoliul de şef de stat, indiferent dacă vor fi independenţi sau susţinuţi de anumite formaţiuni politice, vor trebui să colecteze cel puţin 15.000 de semnături, dar nu mai mult de 25.000.

Aceste prevederi au fost incluse în noul Cod Electoral adoptat cu votul a 55 de deputaţi. În a doua lectură, au fost acceptate o serie de amendamente: grupurile de iniţiativă vor putea fi finanţate la fel ca partidele politice, perioada electorală a fost limitată la 60 de zile, iar fiecare cetăţean va putea semna doar pentru un singur candidat electoral.

Modificările din Codul Electoral vin în contextul deciziei Curţii Constituţionale de la începutul lunii martie, prin care procedura de alegere a Preşedintelui a fost modificată, astfel încât cetăţenii vor putea alege şeful statului prin vot direct.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe