R.Moldova: A plecat Rogozin, vine Kirill (presa)

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti.
Preşedintele moldovean Nicolae Timofti. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.09.2013

Indiferent de presiunile ruşilor, Republica Moldova nu-şi schimbă direcţia, titrează joi 'Adevărul', care citează conducerea de la Chişinău.

La unison, şeful statului Nicolae Timofti, preşedintele parlamentului Igor Corman şi premierul Iurie Leancă afirmă că interesul ţării este să se integreze în Uniunea Europeană 'şi nimeni nu ne poate forţa să renunţăm la acest deziderat, comentând ameninţările vicepremierului rus Dmitri Rogozin'. Miniştrii de externe ai ţărilor nordice şi baltice au denunţat ameninţările economice şi presiunile politice ale Rusiei. În acelaşi timp, Bruxellesul afirmă că Acordul de asociere nu-i împiedică pe partenerii săi să dezvolte relaţii constructive cu vecinii lor. Acesta ar putea aduce beneficii tuturor părţilor, comentează ziarul.

Sâmbătă şi duminică, patriarhul Rusiei, Kirill, se va afla în Republica Moldova, pentru a marca cei 200 de ani de la înfiinţarea Eparhiei de Chişinău şi Hotin, de fapt două secole de prezenţă a Bisericii Ortodoxe Ruse în Basarabia. Canoanele bisericeşti nu admit cuceririle teritoriale, aşa cum s-a întâmplat în 1812 şi 1940, subliniază 'Adevărul'. Publicaţia scrie despre ingerinţele ruşilor în organizarea Bisericii din Ţările Române încă de la 1792.

'Timpul' observă că vizita patriarhului Kirill la Tiraspol a pus pe jar administraţia oraşului Bender (Tighina), controlat de regimul de la Tiraspol. Brusc, peste noapte, funcţionarii locali s-au apucat să îngraşe porcul în ajun de venirea capului Bisericii Ruse. Drumul de intrare în Bender dinspre Chişinău s-a transformat într-un şantier cum nu au mai văzut locuitorii în toţi cei 23 de ani de existenţă a republicii separatiste. Surse din cadrul Mitropoliei Moldovei au anunţat, însă, că patriarhul rus se va deplasa de la Chişinău la Tiraspol cu elicopterul, scrie 'Timpul'.

'A plecat Rogozin, vine Kirill', titrează şi 'Ziarul de Gardă' care se întreabă ce va urma? 'Prin vizita lui Rogozin, Rusia a căutat să ne strângă cu uşa. În cazul vizitei lui Kiril, Moscova vrea să-i pupăm Rusiei 'mâna si poalele', scrie 'Ziarul de Gardă'.

Aceeaşi publicaţie relevă că viitorii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au case de milioane şi dosare pierdute la CEDO. Adunarea Generală a Judecătorilor va decide, peste două săptămâni, cine sunt cei şase judecători care vor obţine un fotoliu de membru în Consiliul Superior al Magistraturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor