Ce poate oferi Moldova Uniunii Europene?

(photos.com)

"Ce poate oferi Moldova Uniunii Europene? Această întrebare poate fi reformulată: care sunt aşteptările UE în privinţa Moldovei? Iar aceste aşteptări sunt definite clar în politica de vecinătate a UE şi concret în proiectul "Parteneriatul Estic", susţine expertul economic al IDIS "Viitorul", Tatiana Lariuşin. De asemenea, experta a menţionat faptul că politica de vecinătate presupune "cooperare în crearea zonelor de securitate şi bunăstare", fiind susţinută prin instrumente de vecinătate şi parteneriate politice şi financiare concrete, prin intermediul cărora "deciziile luate la nivel politic se transformă în realizări concrete în teritorii".

"Altfel zis, este vorba despre o transformare economică şi instituţională profundă a Moldovei, care va face posibilă integrarea economiei noastre în economia UE, va extinde zona de stabilitate şi securitate europeană, va apropia nivelul de bunăstare al locuitorilor noştri de standardele europene. Tocmai acesta şi este răspunsul concret la întrebarea ce noi putem oferi Uniunii Europene", a declarat Tatiana Lariuşin.

Potrivit spuselor sale, la o asemenea abordare în prim plan iese întrebarea: cum putem obţine aceasta şi de cât timp vom avea nevoie pentru a realiza aceste obiective?

"Principiul "mai multe eforturi - mai multă asistenţă" ne deschide posibilităţi pentru a alege noi înşine viteza şi radicalitatea reformelor, inclusiv să alegem singuri guvernarea capabilă realmente să promoveze transformări de asemenea anvergură. Astfel de reforme într-adevăr schimbă ţara şi cel mai des le cer sacrificii chiar reformatorilor. Pentru că să învingi cu adevărat sărăcia în cazul nostru ar însemna, cel puţin, să creezi condiţii pentru apariţia clasei de mijloc, înţelegând că preferinţele lor electorale nu neapărat vor coincide cu ofertele partidelor deja existente", a opinat experta.

În viziunea sa, tocmai în aceasta şi constă secretul unor reformatori de succes, al unor lideri carismatici, obsedaţi, în sens pozitiv, de ideea ambiţioasă a unei transformări de proporţii. "Ei înşişi cred atât de mult în ceea ce fac încât sunt capabili să atragă cetăţenii după ei. De asemenea, aceştia sunt capabili să-şi calculeze acţiunile, orientându-se nu atât spre alegerile viitoare, cât spre mai multe cicluri politice înainte, luptând pentru realizarea ideilor lor, indiferent dacă sunt la guvernare sau în opoziţie. Acest lucru nu se referă la cei care îşi atribuie dreptul de a vorbi public în numele integratorilor europeni, însă de facto nu sunt capabili să promoveze reforme, să obţină rezultate concrete", a subliniat experta.

Tatiana Lariuşin consideră că asemenea reforme cer eforturi organizatorice enorme pentru mobilizarea adepţilor, în primul rând, prin intermediul partidelor de orientare europeană şi a societăţii civile consolidate, în vederea identificării unor instrumente şi canale de comunicare sigure, capabile să aducă ideea europeană la fiecare cetăţean, în termeni pe înţelesul oamenilor simpli.

"Şi asta pentru că într-o ţară ca Moldova, chiar şi reformele cele mai impecabile sunt sortite eşecului, dacă populaţia nu le înţelege şi nu le susţine", a afirmat experta.

Tatiana Lariuşin a mai estimat că Moldova are nevoie de lideri puternici şi de o bancă lungă de rezervişti care să asigure ireversibilitatea cursului şi dinamica reformelor, indiferent de schimbarea guvernelor.

"Ideea de integrare europeană are un potenţial enorm ca să devină cu adevărat o idee naţională şi să unească ţara noastră de dragul bunăstării locuitorilor ei, aşa precum acest lucru le-a reuşit altor ţări. În urmă cu 20 de ani am ratat deja posibilitatea de a promova reformele, astfel încât de roadele lor să aibă parte "generaţia actuală", aşa cum au făcut alte ţări europene, precum Polonia, Ţările Baltice sau Slovacia, o mică ţară agrară cu care Moldova se aseamănă atât de mult.

Acum 20 de ani, PIB-ul Slovaciei era la fel ca al Ucrainei, iar acum îl depăşeşte de 4,5 ori pe cel ucrainean! Pentru că integrarea în UE i-a permis Slovaciei să promoveze reformele, să atragă investiţii şi tehnologii şi ca această ţară să ajungă între liderii mondiali în domeniul construcţiilor de automobile pe cap de locuitor. Şi atunci, ce ne împiedică pe noi să facem acelaşi lucru?", întreabă experta Tatiana Lariuşin.

Precizăm că a rămas mai puţin de o lună de zile până la summitul "Parteneriatului Estic" de la Vilnius, în cadrul căruia Moldova va parafa Acordul de Asociere RM-UE. Acest document va face ireversibil parcursul integrării europene, oferind încredere celor care privesc cu scepticism calitatea de membru UE a Republicii Moldova. Pentru marea majoritate a cetăţenilor este clar ce-şi doreşte Moldova de la UE. Dorinţa de aderare este atât de mare, încât în societate practic nimic nu se discută despre ce poate oferi Moldova Uniunii Europene?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe