Moldova intenţionează să asigure cu vin toată Europa

Vinuri din Republica Moldova
Vinuri din Republica Moldova (Epoch Times România)

"Moldova intenţionează să asigure cu vin toată Europa", acesta este laitmotivul reportajului difuzat în cadrul emisiunii "Reporter", la unul dintre cele mai populare posturi de televiziune din Europa - Euronews.

Autorul reportajului subliniază că Moldova se află la răscruce de drumuri, iar de alegerea pe care o va face - dezvoltare spre Est sau Vest - depinde soarta unor ramuri importante ale economiei. Directorul general al grupului de companii "Purcari&Bostavan Wineries", Victor Bostan, produce vinuri pe care cel mai mare vecin - Rusia - nu le cumpără.

"Interdicţia la import a fost introdusă în septembrie 2013, iar motivul - obiecţii sanitar-igienice faţă de produs. Rusia a luat decizia de a nu importa vinul moldovenesc după ce s-au încheiat negocierile Chişinăului în privinţa Acordului de Asociere cu UE", se subliniază în material.

Bostan consideră că embargoul a fost introdus din motive politice şi nu are nicio legătură cu calitatea vinului.

"Aceasta este deja a doua interdicţie pe care Rusia o introduce în privinţa vinului moldovenesc. Am învăţat lecţia. Dacă anterior în Federaţia Rusă erau exportate patru din cinci sticle de vin, acum doar una. Banca Europeană de Investiţii a făcut un pas enorm în favoarea republicii, deschizând linii de creditare de 75 mil. euro. Vinificatorii pot investi aceşti bani în modernizarea procesului de producţie, fapt ce ne va permite extinderea prezenţei noastre în UE", a menţionat omul de afaceri.

Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice din Republica Moldova verifică toate tipurile de vin înainte de a fi exportate, pentru cazul în care autorităţile ruse fac acuzaţii că în vin se găsesc impurităţi. Astfel centrul a verificat de două ori, cu ajutorul laboratoarelor din UE, unde nu s-a găsit nimic în neregulă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe