UE încearcă să repare greşelile făcute la lansarea Parteneriatului Estic (presa)

Miniştri de externe din UE au dezbătut două documente ce se referă la strategia Bruxellesului în Europa de Est, scrie 'Adevărul'. Oficialii europeni şi-au propus să contracareze 'dezinformarea' rusă, iar acest lucru ar putea însemna mai mulţi bani pentru statele membre ale Parteneriatului Estic.
(photos.com)
Epoch Times România
11.02.2014

Miniştri de externe din UE au dezbătut două documente ce se referă la strategia Bruxellesului în Europa de Est, scrie 'Adevărul'. Oficialii europeni şi-au propus să contracareze 'dezinformarea' rusă, iar acest lucru ar putea însemna mai mulţi bani pentru statele membre ale Parteneriatului Estic.

Analiştii de la Chişinău susţin că aceste documente vin să repare greşelile făcute în momentul lansării Parteneriatului Estic, iar cazul Ucrainei a arătat cum poate să evolueze negativ situaţia. 'Atunci când s-a elaborat Parteneriatul Estic, nu s-a ţinut cont de toate variabilele. Probabil puţini au crezut că acesta va avea evoluţia pe care o cunoaştem noi, că vor apărea presiuni din partea Rusiei, că unele state vor renunţa la negocierile cu UE etc.', a declarat Veaceslav Berbeca, expert la IDIS Viitorul. Analistul crede că ţările membre UE încearcă să aplaneze unele consecinţe ce ar putea apărea dacă este semnat Acordul de asociere.

Ziarul mai aminteşte că miercuri, în cadrul Comisiei pentru libertăţi civile a Parlamentului European, urmează să fie votată decizia de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, iar în luna martie va fi dezbătută şi în plenul Parlamentului. Decizia va intra în vigoare după ce va fi aprobată şi de Consiliul UE.

'Timpul' îl citează pe fostul preşedinte la Georgiei Mihail Saakaşvili, care a declarat că 'Euromaidanul' va influenţa viitorul comun al Azerbaidjanului, Armeniei şi Republicii Moldova şi poate chiar pe al Rusiei. Saakaşvili a făcut această declaraţie în cadrul unei întrevederi în SUA cu Patriarhul Filaret al Bisericii Ortodoxe ucrainene.

'Ziarul Naţional' susţine că Jocurile Olimpice au fost neglijate de aproape de toţi liderii marilor puteri şi, din acest punct de vedere, evenimentul poate fi considerat deja un fiasco. Majoritatea politicienilor occidentali nu au vorbit deschis despre motivele politice ale refuzului lor, dar au lăsat să se înţeleagă că n-au dat curs invitaţiei în semn de protest faţă de încălcările drepturilor omului în Federaţia Rusă. 'În această situaţie, deşi se ţine băţos, Putin s-a ales de fapt cu o palmă zdravănă din partea comunităţii internaţionale', opinează ziarul.

'Evenimentul Zilei' revine la referendumul din Găgăuzia, care potrivit publicaţiei nu a fost decât un preludiu al activizării forţelor separatiste, pe măsura apropierii alegerilor parlamentare. ''Cercul din jurul Chişinăului se strânge, iar coloana a V-a se ridică tot mai sus, în timp ce Chişinăul nu întreprinde practic nimic'', scrie EVZ Chişinău. 'Doar cu integrarea europeană nu poţi acoperi toate găurile din societatea moldovenească', potrivit ziarului citat.

'409 cetăţeni din Republica Moldova deţin automobile marca Porsche', titrează 'Jurnal de Chişinău'. Publicaţia citează declaraţiile ministrului adjunct al finanţelor Victor Barbăneagră, care consideră că maşinile Porsche Cayenne, Bentley, Rolls Royce, Toyota Land Cruser şi altele nu sunt maşini de lux. În opinia oficialului, doar automobilele în valoare de peste un milion de euro pot fi considerate ca făcând parte din categoria de lux, 'asemenea celor din Formula 1'. Totodată, Barbăneagră neagă faptul că reducerea taxelor pentru astfel de maşini a fost făcută în favoarea dealerilor auto sau pentru anumiţi cumpărători de maşini scumpe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor