Ştefan Fule: Presiunea Moscovei asupra Moldovei şi Georgiei este inacceptabilă

Comisarul UE pentru Extindere, Stefan Fule.
Comisarul UE pentru Extindere, Stefan Fule. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Comisarul pentru extindere, Ştefan Fule, a declarat la Bruxelles că presiunea Rusiei asupra vecinilor estici ai UE este inacceptabilă.

Fule a declarat că Bruxelles-ul aşteaptă ca Moscova să nu se amestece în eforturile Georgiei şi Moldovei de a semna Acordurile de Asociere cu UE la sfârşitul acestui an. Fule a făcut declaraţiile în faţa Parlamentului European, în contextul summit-ului Rusia-UE de săptămâna trecută.

Potrivit Europa Liberă, Comisarul le-a spus parlamentarilor europeni că preşedintele Vladimir Putin nu vede probleme în legătură cu Parteneriatul Estic în principiu, dar a relevat un şir de îngrijorări economice pe care Fule le-a numit “discutabile”.

De asemenea, Comisarul a menţionat că Rusia nu-şi respectă angajamentele în domeniile drepturilor omului şi comerţului şi a subliniat că Moscova şi partenerii săi din Uniunea Vamală sunt responsabili pentru o treime din toate măsurile protecţioniste introduse în întreaga lume în 2013.

Tot ieri, ministrul de Externe de la Vilnius, Linas Linkevicius, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să ia în considerare situaţia din Ucraina şi să dea dovadă de mai multă iniţiativă în relaţia cu ceilalţi membri ai Parteneriatului Estic.

"Învăţând lecţia ucraineană, este într-adevăr necesar să fie ajutate aşa ţări ca Georgia şi Moldova. Ele au planuri să semneze Acordurile de Asociere la UE şi noi trebuie să le ajutăm cu ce putem", a spus Linas Linkevicius. El a adăugat că UE a estimat incorect Rusia şi metodele pe care aceasta le foloseşte împotriva fostelor ţări sovietice care pledează pentru apropierea de Europa”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe