Savanţii moldoveni ar revoluţiona piaţa tehnologiilor de ultimă generaţie

Savanţii moldoveni au făcut o descoperire ştiinţifică care ar putea revoluţiona piaţa tehnologiilor de ultimă generaţie. Ei au reuşit să realizeze o metodă nouă de folosire a luminii laser, ce ar permite în viitor realizarea unor dispozitive nanotehnologice mult mai sofisticate, rapide, dar, în acelaşi timp, de talie moleculară.
Creierul uman (Kiyoshi Takahase Segundo / Photos.com)
Ana Chitoroagă
08.02.2014

Savanţii moldoveni au făcut o descoperire ştiinţifică care ar putea revoluţiona piaţa tehnologiilor de ultimă generaţie. Ei au reuşit să realizeze o metodă nouă de folosire a luminii laser, ce ar permite în viitor realizarea unor dispozitive nanotehnologice mult mai sofisticate, rapide, dar, în acelaşi timp, de talie moleculară.

Grupul de cercetători din Republica Moldova s-a reîntors de curând din Japonia unde au reuşit să impresioneze comunitatea academică prin această descoperire. Totodată, portalul NanotechWeb.org din Londra a calificat-o drept una dintre cele mai importante inovaţii nanotehnologice ale acestui început de an.

Metoda ne va permite să avem în curând telefoane mobile subţiri cât o foaie de hârtie, flexibile şi cu o viteză de procesare mult mai mare.

Conducătorul grupului de cercetători Ion Tighineanu, specialist în domeniul nanoelectronicii şi nanotehnologiilor, povesteşte că unii producători de telefoane, planşete şi electrocasnice de peste hotare sunt deja interesaţi de invenţie.

"Avem deja stabilite contacte cu întreprinderi de peste hotare, cu centre de cercetare care ar fi cointeresate ca noi împreună să promovăm pentru implimentare în practică aceste dispozitive fotonice", a spus Ion Tighineanu.

Totodată, metoda aplicată în medicină ar permite crearea unor motoare microscopice, care să asigure tratamente mult mai eficiente şi rapide decât cele din ziua de astăzi. "În cazul în care noi avem un nanomotor şi el are formă de tub în interior noi putem pune un material activ medicamentos şi prin diferite metode noi presupunem că ar putea fi transportat prin corpul uman", explică cercetătorul ştiinţific Mihai Enache.

Savanţii moldoveni continuă cercetările în cadrul acestui proiect. Descoperirea ştiinţifică a fost făcută în colaborare cu alţi savanţi din Australia şi Anglia.

Potrivit lui Tighineanu, savanţii moldoveni au contribuit la soluţiоnarea unor probleme foarte importante la nivel mondial, care nu şi-au găsit rezolvare zeci de ani.

Cea mai mare problemă a cercetării moldoveneşti rămâne însă finanţarea insuficientă. Majoritatea tinerilor sunt nevoiţi să-şi lărgească orizontul de cunoştinţe peste hotare, astfel că, prin implicarea în diverse programe internaţionale de cercetare, savanţii moldoveni au posibilitatea să plece la stagii în UE, unde fac schimb de experienţă cu colegii străini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor