Moldova: Guvernul a aprobat mărirea pensiilor si alte servicii sociale

Indemnizaţii de merit pentru personalităţi marcante ale culturii naţionale. Personalităţi marcante ale culturii naţionale, care au împlinit vârsta de 60 de ani, vor beneficia de indemnizaţii de merit pentru realizări deosebite. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat astăzi de Guvern.
(Epoch Times)
Ana Chitoroagă
12.03.2014

Indemnizaţii de merit pentru personalităţi marcante ale culturii naţionale

Personalităţi marcante ale culturii naţionale, care au împlinit vârsta de 60 de ani, vor beneficia de indemnizaţii de merit pentru realizări deosebite. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat astăzi de Guvern.

Proiectul a fost înaintat de un grup de deputaţi. Monica Babuc, ministru al Culturii, a precizat că în proiect se propune ca indemnizaţia de merit să fie egală cu un salariu mediu pe economie, stabilit de Guvern, neimpozabil. Numărul de indemnizaţii de merit acordate anual se va stabili prin legea bugetului de stat.

În anul 2014 pentru acordarea indemnizaţiei de merit pentru 100 de personalităţi este nevoie de peste patru milioane de lei.

Propunerile pentru acordarea indemnizaţiei de merit vor fi întocmite anual de Ministerul Culturii şi vor fi înaintate pentru nominalizare unei Comisii naţionale.

Va exista un singur număr în situaţiile de urgenţă

În Republica Moldova va funcţiona un serviciu naţional unic pentru apelurile de urgenţă. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern. Astfel, pentru apelurile de urgenţă cetăţenii vor forma un singur număr – 112.

În acest sens, Pavel Filip, ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a declarat la şedinţa Guvernului că aprobarea proiectului vine să asigure accesarea serviciilor specializate de urgenţă pe principii organizatorice unificate pe o platformă tehnologică modernă. Astfel, apelurile de urgenţă vor fi procesate cu o automatizare maximă, asigurând colectarea informaţiilor necesare în circa 30 de secunde pentru fiecare apel, datorită posibilităţii de localizare a apelantului şi a accesului la date din diverse sisteme informaţionale existente.

Costurile anuale, necesare pentru buna funcţionare a serviciului 112, sunt estimate la 12 milioane de lei.

Numerele de urgenţă existente – 901, 902, 903 - vor funcţiona o perioadă în paralel cu numărul 112. Legea va intra în vigoare după 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

Acreditarea prin cumul a unor ambasadori ai Republicii Moldova peste hotare

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a propus la şedinţa Guvernului acreditarea prin cumul a unor Ambasadori ai Republicii Moldova peste hotare. În acest sens, vicepremierul Natalia Gherman, a propus acreditarea Stelei Stîngaci, ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Italia în funcţia de ambasador în Malta.

Totodată, a fost propusă acreditarea prin cumul a lui Igor Bolboceanu, ambasador al Republicii Moldova în Turcia în Republica Liban şi în Regatul Haşemit al Iordaniei cu reşedinţa la Ankara. Valentin Ciumac, ambasador în Republica Elenă va ocupa prin cumul funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Republica Cipru. Şi ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă Andrei Galbur va ocupa funcţia de ambasador al ţării noastre în Republica Kazahstan şi Tadjikistan.

Burse de studii majorate

Un alt proiect care a fost aprobat de către Guvern prevede că bursele vor fi mărite cu zece la sută, iar calculul se va face de la 1 ianuarie curent. Majorarea este valabilă pentru bursele studenţilor instituţiilor de învăţământ superior, elevilor instituţiilor de învăţământ mediu de specialitate, secundar profesional şi persoanelor ce îşi fac studii postuniversitare. Mijloacele financiare necesare sunt prevăzute în bugetul de stat.

Majorarea bursei este o formă de susţinere a elevilor şi studenţilor cu performanţe, ceea ce se încadrează în prevederile Strategiei educaţiei 2020.

Mijloacele financiare suplimentare în sumă de peste 25 de milioane de lei prevăzute pentru majorarea burselor au fost incluse în bugetul de stat pentru anul 2014. Astfel, după majorare, valoarea bursei pentru studenţii din învăţământ superior, ciclul I, va fi cuprinsă între 560 şi 720 de lei. Masteranzii vor avea o bursă de 790 de lei, iar între 1000 şi 1150 de lei vor primi doctoranzii şi medicii rezidenţi.

Au fost stabilite categoriile de vârstă ale deponenţilor băncii de economii pentru plata sumei indexate în anul 2014

Cabinetul de miniştri a stabilit astăzi şi categoriile de vârstă ale deponenţilor Băncii de Economii pentru plata sumei indexate în anul 2014, transmite Moldpres citând Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Pentru plata sumei indexate la etapa a doua, în anul 2014 au fost stabilite categoriile de vârstă ale deponenţilor Băncii de Economii născuţi în anii 1929-1931. În acest scop, în Legea bugetului de stat pe anul 2014 pentru indexarea depunerilor băneşti la Banca de Economii sunt aprobate cheltuieli în sumă de 50 mln de lei.

Concomitent, pe parcursul anului curent, urmează a fi achitate sumele indexate deponenţilor care nu şi-au ridicat sumele indexate în anii 2003-2013 în termenii stabiliţi, precum şi celor care nu s-au înregistrat. Conform estimărilor, pentru achitarea sumelor indexate beneficiarilor anilor precedenţi sunt necesare mijloace băneşti în sumă de circa opt milioane de lei.

Pensiile şi alte prestaţii sociale indexate de la 1 aprilie

De la 1 aprilie 2014 vor fi indexate pensiile şi alte prestaţii sociale. Această prevedere face parte din Hotărârea aprobată miercuri în cadrul şedinţei Cabinetului de miniştri. Potrivit documentului, la 1 aprilie curent vor fi indexate cu 6,45% pensiile stabilite în temeiul Legii privind pensiile de asigurări sociale de stat, pensiile pentru vechime în muncă, pensiile stabilite cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl şi indemnizaţiile de invaliditate persoanelor care şi-au stabilit invaliditatea după un accident de muncă sau boală profesională.

Ca urmare a indexării, pensia pentru limita de vârstă se va majora în medie cu 67 de lei şi va constitui 1.117 lei; pensiile de invaliditate se vor mări cu 53 de lei şi vor constitui aproape 880 de lei; pensiile de urmaş - cu 35 de lei până la 577 de lei, iar pensia medie a participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl va creşte cu 143 lei, până la 2.363 de lei.

Totodată, la 1 aprilie curent se indexează cu 4,6% compensaţia bănească lunară în schimbul asigurării cu produse alimentare şi suplimente alimentare care contribuie la eliminarea din organism a radionuclizilor persoanelor participante la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl şi la experienţele nucleare, pensiile militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele structurilor Afacerilor Interne.

Tot astăzi, Executivul a aprobat decizia privind indexarea normelor de cheltuieli în bani pentru întreţinerea persoanelor cazate în instituţiile sociale, ţinând cont de indicele general de creştere a preţurilor de consum în mărime de 4,7%, prognozat de Ministerul Economiei şi luat ca bază la elaborarea Legii bugetului de stat pe acest an. Aceste prevederi vor fi aplicate începând cu 1 februarie 2014.

Totodată, în cadrul şedinţei s-a propus revenirea la proiectul de lege care prevede mărirea plafonului pentru cei care au o pensie mai mică de 1.300 de lei, până la 1.500 de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor