Rusia ar putea deschide un front în Transnistria (presa)

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)

Rusia ar putea deschide al doilea front, în Transnistria, în contextul în care Ucraina a lansat o operaţiune de fortificare a graniţei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, după ce a primit mai multe semnale şi chiar avertizarea că militarii ruşi din Transnistria ar putea destabiliza situaţia din regiunea Odesa, notează publicaţia 'Adevărul'.

Experţii moldoveni susţin în 'Adevărul' că trupele ruse desfăşurate în stânga Nistrului pot interveni atât în Est, în Ucraina, cât şi în Vest, spre Chişinău. Publicaţia remarcă faptul că la Chişinău autorităţile moldovene 'nu au depăşit faza îngrijorărilor', in timp ce deputatul rus Roman Hudeakov a adresat o scrisoare Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse în care solicită examinarea posibilităţii de a recunoaşte independenţa regiunii transnistrene. Şi experţii moldoveni cred că regiunea separatistă a Republicii Moldova este următoarea pe lista Moscovei, după Crimeea.

'Ucraina se pregăteşte de război cu Rusia', titrează 'Timpul'. Separatiştii 'transnistreni' nu vor să lupte pentru ruşi împotriva Ucrainei şi sunt ameninţaţi de Moscova, notează ziarul. Potrivit acestuia, Rusia încearcă să sperie conducerea de la Tiraspol şi chiar să obţină susţinerea acesteia în cazul unei intervenţii în Ucraina dinspre regiunea Transnistria. Poziţia moderată a 'RMN' în legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina este considerată de experţii ruşi ca fiind contraproductivă. Ei afirmă că această poziţie poate fi o 'glumă proastă' pentru conducerea Transnistriei, mai ales că 'tăcuţii' transnistreni sunt primii care ar putea fi sacrificaţi la masa negocierilor.

'Încordare maximă', titrează şi 'Ziarul Naţional', referindu-se la situaţia din Ucraina. SUA avertizează Rusia - militarii americani sunt gata să-şi susţină partenerii europeni şi să acorde sprijin Ucrainei, pentru a răspunde astfel ameninţărilor Federaţiei Ruse, a declarat şeful Statului Major american, generalul Martin Dempsey. În opinia acestuia, desfăşurarea de trupe ruseşti în Crimeea creează riscuri pentru toate ţările din Europa şi cele membre NATO, notează 'Ziarul Naţional'.

'Evenimentul Zilei' aminteşte că Moscova nu crede în lacrimi. 'Moscova ştie cum să facă să dispară pe cine nu iubeşte ea', scrie publicaţia, referindu-se la zvonurile potrivit cărora fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici ar fi suferit un infarct.