Moldova: Corupţia şi agricultura, cele două strategii aprobate miercuri de Executiv

Strategia naţională de dezvoltare agricolă şi rurală a Republicii Moldova pentru anii 2014-2020 a fost aprobată astăzi de Guvern, comunică Moldpres. Scopul Strategiei constă în îmbunătăţirea competitivităţii sectorului agroalimentar şi realizarea unei sinergii între agricultură, mediul natural şi dezvoltarea rurală pentru a ameliora calitatea vieţii în regiunile rurale.
(photos.com)
Epoch Times
12.03.2014

Strategia naţională anticorupţie (SNA) pe anii 2014-2015

Miercuri, 12 martie 2014, Guvernul a aprobat şi Planul de acţiuni pentru anii 2014-2015 de aplicare a Strategiei naţionale anticorupţie (SNA). Documentul conţine un set de politici care vor contribui la lupta împotriva corupţiei şi a fraudelor conexe şi are patru componente de bază: cercetare legislativă, instituţională, educaţională şi comunicare publică.

Componenta legislativă include acţiuni de conformare a legislaţiei naţionale la standardele internaţionale anticorupţie, perfecţionarea legislaţiei în domeniu şi a mecanismelor de funcţionare a acesteia, inclusiv prin controlul parlamentar. Pentru realizarea componentei de cercetare sunt prevăzute elaborarea, prezentarea şi publicarea sondajelor pentru cercetarea percepţiei şi răspândirii fenomenului corupţiei, studii şi rapoarte.

Măsurile componentei instituţionale sunt: prevenirea şi combaterea corupţiei în cadrul autorităţilor, instituţiilor şi organizaţiilor şi sporirea eficienţei activităţii organelor de control.

Cultivarea intoleranţei faţă de corupţie, încurajarea denunţării acestui flagel şi conlucrarea autorităţilor publice cu societatea civilă şi mass-media sunt incluse în realizarea componentei educaţionale şi de comunicare publică.

Circa 90% din costurile necesare aplicării Planului se vor încadra în alocaţiile pe anii 2014-2015 destinate autorităţilor publice finanţate de la bugetul de stat şi bugetele locale. La acestea se va adăuga asistenţa externă de care vor beneficia autorităţile publice pentru realizarea unor proiecte concrete.

În total, proiectul include 93 de activităţi, dintre care 14 cu caracter permanent şi 79 cu termen concret de realizare. Proiectul a parcurs etapa de consultare cu publicul.

Strategia naţională anticorupţie pentru anii 2011-2015 a fost aprobată printr-o hotărâre a Parlamentului. Instrumentul de bază pentru realizarea Strategiei naţionale anticorupţie (SNA) îl constituie Planul de acţiuni.

Cultivarea intoleranţei faţă de corupţie, încurajarea denunţării acestui flagel şi conlucrarea autorităţilor publice cu societatea civilă şi mass-media sunt incluse în realizarea componentei educaţionale şi de comunicare publică.

Strategia naţională de dezvoltare agricolă şi rurală a Republicii Moldova pentru anii 2014-2020

A doua strategia naţională aprobată astăzi de Executiv a fost strategia de dezvoltare agricolă şi rurală a Republicii Moldova pentru anii 2014-2020. Scopul Strategiei constă în îmbunătăţirea competitivităţii sectorului agroalimentar şi realizarea unei sinergii între agricultură, mediul natural şi dezvoltarea rurală pentru a ameliora calitatea vieţii în regiunile rurale, potrivit Moldpres.

Strategia stabileşte trei priorităţi de dezvoltare a agriculturii şi a mediului rural. Viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Viorel Guţu, a declarat că acestea se referă la creşterea competitivităţii sectorului agroalimentar prin modernizarea pieţei, gestionarea durabilă a resurselor naturale şi îmbunătăţirea nivelului de trai în zonele rurale.

Autorităţile îşi propun ca în urma implementării Strategiei să crească valoarea sectorului agroalimentar din Moldova şi accesul la noi pieţe de valoare înaltă, să fie ameliorată calitatea solului şi rezistenţa la eroziune, să fie îmbunătăţită infrastructura rurală.

Potrivit documentului, implementarea Strategiei va costa aproximativ 11,4 miliarde de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor