Regulamentul privind subvenţionarea producătorilor agricoli publicat în Monitorul Oficial

Regulamentul privind modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, comunică Moldpres. Actul stabileşte că fermieri tineri vor fi considerate persoanele cu vârsta de până la 35 de ani şi nu până la 30 de ani cum era până în prezent. Astfel, fermierii care vor iniţia afaceri până la vârsta de 35 de ani vor beneficia de subvenţii cu 10 la sută mai mare decât celelalte categorii.
Pamant arabil (Andrei Popescu/Epoch Times Romania)
Ana Chitoroagă
28.02.2014

Regulamentul privind modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, comunică Moldpres. Actul stabileşte că fermieri tineri vor fi considerate persoanele cu vârsta de până la 35 de ani şi nu până la 30 de ani cum era până în prezent. Astfel, fermierii care vor iniţia afaceri până la vârsta de 35 de ani vor beneficia de subvenţii cu 10 la sută mai mari decât celelalte categorii.

Totodată, vor fi majorate cu 10 mii de lei pentru un hectar subvenţiile acordate la plantarea livezilor de vişini, cireşe, prun, caise, piersic. Pentru stimularea lucrărilor de irigare a terenurilor agricole se măresc subvenţiile cu până la 50 la sută. Cei care vor defrişa plantaţii multianuale vor putea obţine subvenţii de până la cinci mii de lei la hectar.

Pentru stimularea investiţiilor în producerea legumelor pe teren protejat, subvenţiile se vor majora până la 75% pentru grupurile de producători şi 60% pentru producătorii agricoli individuali. Subvenţiile acordate fermelor de bovine va fi majorată cu până la 60 la sută, iar pentru fermele de ovine - cu până la 50 la sută din costul utilajului tehnologic. În cazul fermelor zootehnice de creştere a prepeliţelor, valoarea subvenţiei se va majora cu 20%. În acest an vor beneficia de subvenţii şi piscicultorii.

Precizăm că, ieri, în cadrul unui seminar, producătorii agricoli din UTA Găgăuz-Yeri au discutat regulamentul cu privire la subvenţionarea domeniului agrar. La eveniment a participat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Vasile Bumacov.Potrivit acestuia, anul agricol curent a început mai bine decât cel precedent. Pentru Fondul de subvenţionare deja sunt prevăzuţi 500 de milioane de lei, presupunându-se ca vor mai fi alocaţi suplimentar încă o sută de milioane de lei.

Vasile Bumacov a informat agricultorii din regiunea găgăuză despre proiectele de subvenţionare şi creditare a ramurii, realizate în R. Moldova de Banca Mondială şi instituţii financiare europene. Totodată, oficialul a reiterat că „agricultura are nevoie de oameni şi finanţare, deoarece am rămas în urmă faţă de vecini şi este necesar să ajungem competitivi pe piaţa Uniunii Europene”.

În context, Vasile Bumacov a adăugat că interdicţia la importul vinurilor moldoveneşti în Rusia nu este legată de calitatea producţiei. „Anul acesta ar putea fi deosebit de complicat, deocamdată nu ştim care va fi situaţia şi în privinţa exportului de fructe”, a subliniat ministrul Agriculturii la întrunirea de la Comrat.

La rândul lor, participanţii la seminar s-au arătat interesaţi de posibilitatea deschiderii în UTA Găgăuz-Yeri a unui laborator pentru testarea produselor agricole, introducerea unui impozit agrar comun şi instalarea în autonomie a sistemelor de irigare prin picurare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor