Moldova: A fost creată coaliţia pentru guvernare pro-europeană
alte articole
Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat din Moldova şi liberalii, care fac parte din componenţa Consiliului de Reformare al Partidului Liberal, au ajuns la înţelegerea de a forma coaliţia de guvernare şi noul Cabinet de miniştri. Astfel în acest sens, liderul PLDM, Vlad Filat, fostul preşedinte al Parlamentului şi lider al Partidului Democrat, Marian Lupu şi preşedintele grupului liberalilor reformatori, Ion Hadârcă au semnat, joi, Acordul de constituire al coaliţiei de guvernare.
Toţi cei 53 de deputaţi, care fac parte din noua Alianţă, au semnat documentul. Documentul a fost semnat cu câteva minute înainte de începerea şedinţei Parlamentului în cadrul căreia urmează să fie abordată chestiunea cu privire la acordarea votului de încredere Guvernului. În acest fel, coaliţia de guvernare va număra 53 de deputaţi.
Este posibil ca pentru învestirea Guvernului să voteze trei deputaţi neafiliaţi din grupul Mişin şi deputatul Veronica Abramciuc, care nu se conformează deciziei PSRM de a nu susţine Guvernul. Mai mulţi miniştri din fosta componenţă a Executivului se vor regăsi în noua listă.
Se ştie că funcţia de ministru al Transporturilor va reveni Partidului Democrat, iar fotoliul de ministru va fi ocupat de actualul deputat Vasile Botnari. Natalia Gherman va fi numită în funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în funcţia de ministru al Culturii urmează să fie desemnată Monica Babuc - reprezentantă a PDM.
De asemenea, deputaţii din cadrul noii coaliţii de guvernare urmează să aleagă şi un preşedinte de Parlament. Respectiv, la prezidiul Legislativului va veni democratul Igor Corman, unul din vicepreşedinţi va fi un deputat al grupului liberalilor reformatori.
În acelaşi timp, PLDM va avea mai multe fotolii de ministru în noul Executiv. În debutul şedinţei Parlamentului, şeful statului va rosti un discurs. Ulterior, candidatul la funcţia de prim-ministru, Iurie Leancă va prezenta programul de activitate al Guvernului şi componenţa nominală a Cabinetului său. Programul de activitate a fost deja publicat. Opoziţia comunistă a anunţat din start că nu va susţine Guvernul şi va "insista pe desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate".