Moldova a avansat în parcursul său european: "Acum patru ani, pe Prut era încă sârmă ghimpată"

Relaţiile între Republica Moldova şi Uniunea Europeană au căpătat noi dimensiuni, a declarat Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, Natalia Gherman.
(photos.com)
Ana Chitoroagă
28.08.2013

Relaţiile între Republica Moldova şi Uniunea Europeană au căpătat noi dimensiuni, a declarat Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, Natalia Gherman. "Am devenit un partener de încredere în mai multe domenii de cooperare sectorială cu Uniunea Europeană. Aici mă refer la domeniul politicii de securitate şi apărare comună cu UE. Am negociat şi deja am pus în aplicare Acordul moldo-comunitar în domeniul politicii de securitate şi apărare. Suntem deja invitaţi să contribuim cu contingetele naţionale la desfăşurarea cu succes a misiunilor de managementul crizelor gestionate de UE, în Mali, Libia", a precizat Natalia Ghermăn în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în comun cu omologul său român, Titus Corlăţean.

Şefa diplomaţiei de la Chişinău susţine că procesul de aderare la Uniunea Europeană va fi unul de durată şi că pentru Republica Moldova este importantă ireversibilitatea cursului european, care va fi confirmată prin semnarea şi intrarea în vigoare a Acordului de Asociere şi Liber schimb cu UE. "Parafarea acordurilor de la Vilnius e doar un punct de referinţă. O importanţă mai mare e perioada post-Vilnius şi presupune semnarea acordului…. Pentru acest obiectiv merită să muncim", a adăugat ministrul Afacerilor Externe de la Chişinău.

Natalia Gherman a menţionat că Moldova este restantă la capitolul promovare a obiectivelor agendei europene şi consideră că succesul în implementarea obiectivelor agendei europene a Moldovei este imposibil fără implicarea activă a societăţii civile şi informarea amplă a publicului.

Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a afirmat că prin încredinţarea puterii de la Chişinău unor politicieni pro-europeni, Moldova a avansat în parcursul său european. "Acum patru ani, pe Prut era încă sârmă ghimpată. La Chişinău, prin alegeri libere şi democratice, cetăţenii au încredinţat puterea unor formaţiuni politice cu orientare pro-europeană. În clipa în care la Chişinău a apărut un partener politic al Uniunii Europene şi al României, am putut să avansăm în direcţia europeană. Această decizie trebuie respectată de toţi actorii internaţionali", a subliniat Corlăţean.

Acum patru ani, pe Prut era încă sârmă ghimpată. La Chişinău, prin alegeri libere şi democratice, cetăţenii au încredinţat puterea unor formaţiuni politice cu orientare pro-europeană. În clipa în care la Chişinău a apărut un partener politic al Uniunii Europene şi al României, am putut să avansăm în direcţia europeană. Această decizie trebuie respectată de toţi actorii internaţionali

Şi şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel consideră că relaţiile bilaterale între Uniunea Europeană şi Moldova au atins în dezvoltarea lor un nivel "nemaipomenit": "După patru ani de lucru intensiv, provocator, dar şi plin de satisfacţii în calitate de şef al Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, pe 31 august mandatul meu se termină. Cu toate că relaţiile bilaterale între Uniunea Europeană şi Moldova au atins în dezvoltarea lor un nivel nemaipomenit, fără îndoială avem foarte mult de făcut în domeniul reformelor la nivelul local, astfel că fiecare locuitor al Moldovei să simtă schimbările aduse de procesul reformării democratice.”

Dirk Schuebel consideră că R. Moldova nu mai este aşa cum a fost la intrarea sa în funcţie în noiembrie 2009 şi va continua să lucreze cu Moldova, în calitate de şef al diviziunii Serviciului European de Acţiune Externă responsabile pentru relaţiile bilaterale între UE şi ţările Parteneriatului Estic, funcţie pe care o va ocupa de la 1 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor