MAE al Transnistriei promovează cursul de includere a statului în procesele de integrare eurasiatică

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)

Ministerul afacerilor externe al Transnistriei a procedat în semestrul I "la o nouă direcţie a politicii externe: realizarea cursului statului de includere pe etape în procesele de integrare eurasiatică". Într-un raport de activitate în semestrul I al autorităţii se spune că integrarea eurasiatică complexă este "unul dintre priorităţile RMN pe plan internaţional", scrie ”Infotag”.

"Pentru a acorda asistenţa practică în dezvoltarea cursului eurasiatic al Transnistriei, cooperarea cu Institutul de Cercetări Strategice al Rusiei (ICSR) a fost pusă pe o bază sistemică. Specialiştii ICSR au efectuat trei vizite de lucru în republică, au contribuit la organizarea mesei rotunde ştiinţifice de experţi internaţionali cu tema "Rusia şi Transnistria: perspective de integrare eurasiatică". Reprezentanţii ICSR au declarat sprijinul pentru vectorul eurasiatic de dezvoltare a Transnistriei", declară MAE tiraspolean.

Potrivit instituţiei, preşedintele comitetului pentru proprietate al Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Gavrilov, coordonator al grupului de deputaţi interfracţionar pentru colaborarea cu Consiliul Suprem al autoproclamatei RMN, a acordat "un sprijin ponderabil vectorului eurasiatic al politicii externe a Transnistriei".

Datorită eforturilor acestuia, calea eurasiatică a Transnistriei a fost declarată la forumul internaţional "Perspectiva economică eurasiatică" (Sankt Petersburg) şi la masa rotundă internaţională "Regiunea eurasiatică "Transnistria": perspective de dezvoltare" (Duma de Stat a Adunării Federale a Federaţiei Ruse).

"Un suport de expert ponderabil pentru cursul de politică externă al Transnistriei l-a reprezentat desfăşurarea la Tiraspol a şedinţei Clubului de la Izborsk, participanţii căruia au discutat despre "perspectivele de participare a RMN la procesele de integrare eurasiatice, au audiat prezentarea proiectului "Regiunea eurasiatică "Transnistria" şi au declarat sprijinul pentru iniţiativele MAE al RMN". Dar sprijinul cel mai substanţial pentru cursul eurasiatic, în viziunea MAE, a constat din activitatea organizaţiei necomerciale autonome (ONA) din Rusia "Integrarea eurasiatică", înfiinţate în noiembrie 2012, pentru realizarea programului de asistenţă social-umanitară pentru populaţia Transnistriei". "Începutul asistenţei la scară largă pentru transnistreni a fost declarat de vicepreşedintele Guvernului Federaţiei Ruse, reprezentantul special pentru Transnistria al preşedintelui FR, Dmitri Rogozin, în timpul vizitei sale la Tiraspol pe 9 mai. Chiar la începutul lunii iulie în cadrul cooperării umanitare cu ONA "Integrarea eurasiatică" a avut loc transmiterea a patru automobile de reanimare către Transnistria. În prezent continuă activitatea de expert pentru atribuirea unui conţinut practic proiectului "Regiunea eurasiatică "Transnistria", se lucrează sistemic la includerea Transnistriei în spaţiul informativ eurasiatic", se spune în raport.

Autorii acestuia amintesc că proiectul "Regiunea eurasiatică "Transnistria" presupune "înfiinţarea unei formaţiuni transfrontaliere speciale, bazate pe principiile unităţii cultural-lingvistice şi istorice cu Rusia, dar şi ale cooperaţiei de producţie şi comunităţii tehnologice a subiecţilor membri".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe