Moldova a alocat 114 mil. euro pentru înlocuirea ţevilor de apeduct

(photos.com)
Epoch Times
06.11.2012

Premierul Vlad Filat a afirmat că, în ultimii doi ani, Moldova a alocat 114. mil. euro pentru circa 136 de apeducte cu o lungime totală de peste 1 mie de km. Anunţul a fost făcut de către Vlad Filat, marţi, 6 noiembrie, la Conferinţa internaţională „Provocările din sectorul apă şi canalizare în Republica Moldova”.

În discursul său, prim-ministrul a evidenţiat: « În Moldova mai mult de jumătate din populaţie consumă apă necalitativă. Avem mult de lucru şi avem nevoie de multe resurse. Printre priorităţile Guvernului se află şi aprovizionarea cu apă de calitate şi asigurarea cu servicii de canalizare a locuitorilor Republicii Moldova. În Moldova se ştia demult că indicatorii de acces la apă calitativă, de dezvoltare a sistemelor de purificare a apei se înrăutăţeau sistematic. Împreună cu partenerii, comunităţile, administraţia publică locală, societatea civilă, cu toţii avem sarcina să modernizăm R.Moldova. Investiţiile în accesul la apă sunt investiţii directe în sănătatea oamenilor, în viitorul cetăţenilor”.

Totodată, Ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru, a informat că 45% din populaţia ţării nu au acces la sisteme de calitate de aprovizionare cu apă potabilă, iar 65% - la sisteme de canalizare.

În acest sens, pentru diverse necesităţi, Uniunea Europeană a oferit 50 mil. Euro, care este o tranşă prevăzută pentru mai mulţi ani, iar banii vor fi alocaţi de la buget pentru diferite proiecte primăriilor. Cu aceste fonduri în localităţile ţării urmează să fie construite 10 km de apeduct şi sisteme de canalizare, să fie înlocuite echipamentele la 37 de staţii de pompare ale sistemului de alimentare cu apă şi la 11 staţii de pompare ale sistemului de canalizare, scrie agenţia INFOTAG.

Ministrul a opinat că tarifele la apă au mai curând un aspect politic decât unul economic. «Şi atunci când se stabileşte un tarif mic, acesta nu acoperă toate cheltuielile suportate de operatori. 90% dintre aceştia sunt într-o situaţie ambiguă. În acest domeniu se impun decizii administrative noi care să facă posibilă acoperirea facturilor…” a afirmat Şalaru.

«Este o problemă complexă şi această conferinţă va oferi oportunitatea de rezolvare a ei. Alimentarea cu apă şi canalizarea nu sunt doar o responsabilitate a Ministerului mediului, dar şi a statului. Noi cunoaştem că o bună parte din populaţia Republicii Moldova nu primeşte apă prin apeduct şi nu are canalizare, mai ales, în satele îndepărtate. …. Am făcut investiţii în dezvoltarea alimentării cu apă şi canalizării în 26 de sate cu un număr total de 30 mii. O altă componentă a fost implementarea în Moldova a tehnologiilor noi în domeniu, a standardelor europene şi a managementului eficient..», a accentuat Directoarea Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), reprezentanta Ambasadei Elveţiei în Moldova, Georgette Bruchez.

Potrivit „INFOTAG”, în ultima perioadă, au fost iniţiate mai multe proiecte regionale de alimentare cu apă şi canalizare, inclusiv proiectul Nisporeni – Grozeşti - Vărzăreşti, finanţat din diferite surse externe şi din Fondul Ecologic Naţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor