Ministerul Finanţelor: De la 1 ianuarie 2013, toate impozitele, amenzile şi taxele locale cresc. Aflaţi cu cât

Şirul scumpirilor care vor apărea în curând parcă nu se mai termină pentru români. Impozitele, amenzile şi taxele locale vor creşte de la începutul anului viitor. Conform unui proiect de Hotărâre al Ministerul Finanţelor, procentul reprezintă rata inflaţiei cumulată pentru perioada 2010-2012, fiind aşteptate venituri suplimentare anuale de 531 milioane lei în următorii trei ani.
(photos.com)
Liviu Şerbănescu
03.10.2012

Şirul scumpirilor care vor apărea în curând parcă nu se mai termină pentru români. Toate impozitele, amenzile şi taxele locale vor creşte de la începutul anului viitor. Conform unui proiect de Hotărâre al Ministerul Finanţelor, procentul reprezintă rata inflaţiei cumulată pentru perioada 2010-2012, fiind aşteptate venituri suplimentare anuale de 531 milioane lei în următorii trei ani.

Impozitele, amenzile şi taxele locale vor creşte cu 16,05% de la începutul anului viitor.

"În concordanţă cu prevederile Codului fiscal, se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotărâre a Guvernului, începând cu anul fiscal 2013, cu rata inflaţiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012", se precizează în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre.

Pe de altă parte, ministerul estimează că, prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creşte cu 531,62 milioane de lei în următorii trei ani.

Astfel, în urma majorării, valoarea impozabilă a unei clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă va creşte de la 806 lei/mp la 935 lei/mp în cazul spaţiilor dotate cu instalaţii electrice şi de canalizare şi de la 478 lei/mp la 555 lei/mp în cazul clădirilor neracordate la astfel de utilităţi.

De asemenea, majorarea se va aplica şi în cazul taxelor pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, pentru spectacole, pentru operaţiuni judiciare, pentru eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate, pentru înmatricularea autovehiculelor, pentru eliberarea titlurilor de proprietate, precum şi în cazul limitelor minime şi maxime ale amenzilor aplicate persoanelor fizice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor