Moldova a aderat la Fondul Parteneriatului Estic pentru Eficienţă Energetică şi Mediu
alte articole
Republica Moldova ar putea beneficia de granturi în valoare de până la 20 de milioane de euro din partea Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu (E5P). Comitetul Interministerial pentru Planificare Strategică, la propunerea Ministerului Economiei, a decis astăzi, 26 martie 2014, semnarea acordului de finanţare cu E5P.
Un comunicat al Ministerului Economiei precizează că granturile oferite de Fondul E5P pot fi folosite atât pentru proiecte de asistenţă tehnică, cât şi pentru cele de investiţii. Prin intermediul fondului vor fi finanţate proiecte de eficienţă energetică şi de mediu, ce vor avea ca scop ameliorarea sistemului de termoficare, aprovizionarea cu apă, iluminarea stradală, eficientizarea energetică a edificiilor publice, gestionarea şi reciclarea deşeurilor.
Potrivit regulilor de asociere la Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu, ţările ce vor să beneficieze de granturile acordate de E5P trebuie să vină cu o contribuţie proprie. Republica Moldova va contribui la fond cu 1 milion de euro.
Ministerul Economiei a purtat negocieri cu reprezentanţii Fondului E5P, în vederea eşalonării contribuţiei proprii a Moldovei pe parcursul unei perioade de cinci ani.
Fondul E5P reprezintă un fond cu un capital de circa 93 de milioane de euro, ce a fost iniţiat în anul 2009 de către guvernul Suediei în colaborare cu instituţiile financiare internaţionale (BERD, BEI, Grupul Banca Mondială, Corporaţia Financiară a Mediului Nordic şi Banca Nordică de Investiţii). Fondul are rolul de a acorda sprijin financiar în vederea creşterii eficienţei energetice în ţările Parteneriatului Estic al Uniunii Europene.
Cele mai multe dintre ţările Parteneriatului Estic sunt dependente de energia importată, fapt ce necesită utilizarea cât mai eficientă a acesteia. E5P este parte din răspunsul strategic la problemele de energie, permiţând autorităţilor municipale de a investi în proiecte concrete de eficientizare a energiei.
Republica Moldova îşi acoperă circa 70% din consumul de energie electrică şi 100% din gazele naturale din importuri. Eficienţa energetică în Moldova este de aproape trei ori mai mică decât în ţările europene.
Acum trei ani, Guvernul a aprobat un Program naţional pentru eficienţa energetică pe perioada 2011-2020. Obiectivele sunt ambiţioase, dar realiste: reducerea consumului de energie pe unitate de producţie cu 20%, creşterea ponderii energiei regenerabile de la 6% în anul 2010 până la 20% în anul 2020 şi a biocombustibilului până la cel puţin 10%. Agenţia pentru Eficienţa Energetică ce a fost creată va dezvolta şi pune în aplicare Planurile naţionale de eficienţă energetică. Beneficiind de sprijin extern, se va investi în modernizarea cazangeriilor, izolarea clădirilor, instalarea cazanelor de biomasă.