MOL România va da startul unui program de colectare de la populaţie a uleiului alimentar uzat
alte articole
MOL România va începe un program de colectare de la populaţie a uleiului alimentar uzat pentru a fi transformat în biocombustibil, în 30 de benzinării Bucureşti, Oradea, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş şi Odorheiu-Secuiesc, urmând să fie amplasate recipiente special concepute, a anunţat joi compania.
"Implementarea acestui program, în premieră pentru o reţea de benzinării din ţara noastră, reconfirma angajamentul MOL România faţă de comunitate, în special în ceea ce priveşte protecţia mediului şi grijă faţă de sănătatea oamenilor. Colectarea şi reciclarea uleiului alimentar uzat pentru a fi transformat în biocombustibil reduce atât emisiile de dioxid de carbon cât şi poluarea apelor, în cazul în care aceste substanţe ar ajunge în mod necontrolat în mediul înconjurator. În funcţie de rezultate, programul ar putea fi extins în toate benzinăriile MOL România", a declarat CEO MOL România, Kinga Daradics.
Programul va fi implementat în 30 de benzinării MOL din Bucureşti, Oradea, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş şi Odorheiu-Secuiesc. În oraşele selectate, MOL va amplasa recipiente special concepute, cu ajutorul companiei autorizate Biofilter România.
"Anual, în România se consumă de către populaţie aproximativ 260 de mii de tone de ulei alimentar, ceea ce înseamnă aproximativ 13 litri de ulei de persoană. De cele mai multe ori, problemă gestionarii uleiului prăjit, rezultat pe parcursul utilizării, este rezolvată doar în cazul restaurantelor, unde transportul şi prelucrarea deşeurilor se desfăşoară într-un mod organizat, stabilit prin lege. Colectarea uleiului alimentar uzat de la populaţie se realizează doar într-un procent foarte mic”, a declarat preşedintele Fundaţiei pentru Parteneriat, partenerul programului, László Potozky.
Persoanele care vor înmâna la punctele de colectare din benzinăriile MOL cel puţin un litru de ulei alimentar uzat vor primi un cadou.
Uleiul colectat de MOL România de la populaţie este predat şi intră în gestiunea companiei specializate Biofilter România, care asigură transportul şi predarea cantităţii colectate la un operator autorizat.
Procesul de reciclare constă în mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un proces de purificare, iar după această etapă de eliminare a impurităţilor, lichidul rezultat ajunge la o uzină de producţie. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil (componenţa bio pentru motorină).