Mohamed ElBaradei NU a fost numit prim-ministru al Egiptului
alte articole
Confuzia domneşte în Egipt. Ştirea conform căreia Mohamed ElBaradei a fost numit prim ministru al Egiptului se infirmă la câteva ore după "afirmarea" sa. Biroul prezidenţial al Egiptului nu l-a numit pe Mohamed ElBaradei ca prim-ministru interimar, deşi dintr-un anunţ anterior reieşea că acesta urmează să fie investit premier în noaptea de sâmbătă.
Speculaţia că ElBaradei va conduce guvernul de tranziţie, alături de preşedintele în exerciţiu Adly Mansour se vehicula de câteva zile în Egipt şi multă lume era convinsă că la trei zile după demiterea lui Morsi, Mohamed ElBaradei va prelua postul de premier.
Dar biroul prezidenţial a infirmat anunţul anterior care anunţa instalarea în funcţie a liderului pro-reformist.
Ahmed El-Musilamani, purtător de cuvânt al preşedintelui Mansour, a declarat presei că în Egipt continuă consultările pentru numirea unui premier interimar, negând că numirea fostului laureat al Premiului Nobel pentru Pace a fost dată drept sigură.
Cu toate acestea, reporteriilor adunaţi astăzi la palatul prezidenţial li s-a spus de către oficiali să aştepte, căci preşedintele va ajunge în scurt timp la Palat pentru (totuşi) numirea lui ElBaradei.
Unul dintre oficialii egipteni, Munir Fakhry Abdelnur, a declarat că anularea numirii lui ElBaradei se datorează protestelor ultra-conservatorului Salafi Al-Nour.
Mohammed ElBaradei părea cea mai bună opţiune pentru postul de premier. Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2005, ElBaradei a trăit zeci de ani în Occident şi a revenit în Egipt în 2010 pentru a se opune regimului preşedintelui Mubarak şi a susţine revolta împotriva acestuia în ianuarie-februarie 2011.
"ElBaradei este prima noastră opţiune", declara o sursă apropiată de armată la începutul acestei săptămâni. De altfel, ElBaradei a avut o întrevedere cu generalul Abdel Fatah şi se consideră că este un personaj cheie în contextul crizei actuale.
"Este recunoscut internaţional, este popular printre tineri şi crede într-o democraţie care să includă toate forţele politice. Este, de asemenea, popular în rândul unor grupuri islamiste." se spune despre ElBaradei.
ElBaradei este de profesie avocat şi a condus Agenţia Nucleara a ONU (AIEA) pe perioada crizei din Irak, fiind laureat al Premiului Nobel, ca o recunoaştere a rolului jucat de acestă organizaţie în opririea proliferării armelor nucleare.
ElBaradei, adept al încetării violenţelor, a fost considerat prea liberal de către islamiştii adepţi ai lui Morsi care au respins apelul său la reconciliere şi au hotărât să rămână pe străzi până când Morsi "se va întoarce la putere".
Adept al reconcilierii, ElBaradei, în vârstă de 71 de ani, a declarat că Frăţia Musulmană ar trebui să fie parte a procesului politic, dar şi-a afirmat sprijinul pentru arestarea membrilor la nivel de vârf ai mişcării, care, spune el, se fac vinovaţi de complot.
Într-un interviu pentru BBC, luând apărarea armatei egiptene, Morsi a afirmat că armata nu a avut ca scop în sine preluară puterii, ci a acţionat în numele poporului.