Egiptul în haos, intervine armata

Sirenele ambulanţelor au tăcut abia înainte de miezul nopţii, iar pe străzi au rămas pietrele, bastoanele, rămăşiţele cocktail-urilor Molotov şi ale artificiilor folosite de tinerii din Piaţa Tahrir în ciocnirile cu susţinătorii preşedintelui Morsi.
Manifestaţii în Egipt, 5 iulie, 2013. (MAHMUD HAMS / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
06.07.2013

Sirenele ambulanţelor au tăcut abia înainte de miezul nopţii, iar pe străzi au rămas pietrele, bastoanele, rămăşiţele cocktail-urilor Molotov şi ale artificiilor folosite de tinerii din Piaţa Tahrir în ciocnirile cu susţinătorii preşedintelui Morsi. Fundalul este dominat de tancurile care au intervenit pentru a restabili calmul. Dinamica uneia dintre cele mai violente ciocniri care a avut loc vineri şi furia islamică au dus la un bilanţ în tot Egiptul de cel puţin 26 de morţi, dintre care 5 în Cairo şi 12 în Alexandria, precum şi sute de răniţi, raportează sâmbătă publicaţia La Stampa.

"Ne-am aşteptat la asta, era de presupus că Frăţia Musulmană va ataca”, spun militanţii. Ei spun că violenţa a izbucnit după intervenţia lui Badie, lider Suprem al Frăţiei, care după ce a fost oprit la graniţa cu Libia, a apărut din nou ieri în piaţa ticsită de islamişti în Nasr City pentru a-i încuraja să reziste, să rămână în stradă, să refuze până la capăt lovitura de stat militară. În acelaşi timp, armata a tras în faţa Palatului Prezidenţial pentru a dispersa mulţimea care a atacat-o după ce a fost confirmată reţinerea Preşedintele ţării, Kheirat al Shate, puternic antreprenor şi om de afaceri, care a stati ascuns în umbra lui Mohamed Morsi, fiind un solist de faţadă.

Ce se va întâmpla azi? Unele părţi ale activiştilor partidului Dostur şi Hamdeen Sabahi vorbesc de o nouă manifestaţie anti Frăţie, în Piaţa Tahrir, ca răspuns la provocările de ieri din Cairo şi din Assiut, Ismalia, Alexandria, în oraşul din Delta Nilului Gharbeya. Egiptenii nu par a fi obosiţi, cu toate că în acest moment sunt pe stradă unul împotriva celuilalt de o săptămână, au dormit puţin şi probabil au lucrat chiar mai puţin.

Desigur, armata s-a implicat în stabilizarea ţării şi face presiuni pentru o revenire la normalitate. De asemenea, în acest moment se confruntă cu problema crucială din nordul Sinaiului, unde de două zile s-ar fi lansat o ofensivă puternică împotriva jiihadiştilor din peninsulă (sunt deja morţi şi răniţi în El Arish).

Clepsidra care până miercuri se scurgea pentru Morsi acum se scurge pentru Egipt. Noul preşedinte interimar Adly Mansour continuă să pledeze pentru reconcilierea naţională (care trebuie să includă neapărat Frăţia Musulmană) şi promite să aibă un prim-ministru (de asemenea, temporar) deja astăzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor