Modificarea legii electorale a României va da guvernului USL o majoritate în parlament după alegerile din noiembrie
alte articole
Modificarea legii electorale a României, aprobată marţi de parlament, va da, probabil, noului guvern de stânga al premierului Victor Ponta o majoritate însemnată după alegerile din noiembrie, scrie Reuters.
Proiectul de lege este susţinut de Uniunea Social-Liberală (USL) condusă de Victor Ponta, care este favorită în alegerile parlamentare din noiembrie după ce a răsturnat guvernul precedent de centru-dreapta şi a venit la putere în cursul acestei luni.
Iniţiativa legislativă introduce un sistem electoral care prevede ca alegerile parlamentare să se desfăşoare în sistem uninominal majoritar într-un singur tur, adică atribuirea mandatelor de deputat şi senator se va face într-o singură etapă. Acest tip de sistem presupune că, în urma alegerilor parlamentare, sunt declaraţi învingători cei care reuşesc să obţină cele mai multe voturi în colegiile în care candidează.
USL este sprijinit de circa 50% din electorat potrivit sondajelor de opinie, iar în timp ce analiştii spun că o economie în dificultate ar putea eroda această popularitate până în luna noiembrie, uniunea va câştiga de pe urma puterii sale în circumscripţiile individuale.
"USL va obţine o majoritate în noul parlament cu sau fără reformă electorală", afirmă analistul Otilia Simkova de la Eurasia Group. "Cu toate acestea, dacă aceleaşi rezultate ar fi obţinute în noiembrie, sub noul sistem, USL ar obţine între 65 şi 80% din toate locurile din parlament, în funcţie de distribuţia voturilor pe circumscripţii", adaugă aceasta.
Partidul Democrat-Liberal din opoziţie (PDL), care a condus guvernul precedent, a declarat că va ataca legea la Curtea Constituţională.
Puterea lui Victor Ponta ar rămâne, însă, limitată, deoarece USL este o alianţă formată din trei partide, astfel că este puţin probabil să aibă aceeaşi influenţă ca guvernul Fidesz din Ungaria vecină, care şi-a utilizat majoritatea pentru a schimba Constituţia şi a-şi consolida poziţia.
Legea elimină şi pragul minim de 5% de care ar avea nevoie o grupare politică pentru a intra în parlament, ceea ce i-ar facilita câştigarea de locuri partidului UDMR, care reprezintă interesele comunităţii maghiare, deoarece acesta are alegători concentraţi în anumite regiuni.
Un rezultat similar de circa 70% a fost atins imediat după căderea comunismului în 1989 de către preşedintele de atunci, Ion Iliescu, fondator al partidului lui Ponta. Venind la timp aşa de scurt după înlăturarea violentă a lui Nicolae Ceauşescu, acesta a stârnit vechile temeri legate de dictatură, însă de atunci, România a fost guvernată în general de coaliţii.