Votul uninominal în opinia lui Cristian Preda : Bătălia trebuie purtată cu demnitate şi curaj

Europarlamentarul PDL Cristian Preda menţionează într-o postare pe blogul personal că formula electorală adoptată de Camera Deputaţilor e o schimbare radicală a filosofiei votului de la noi.
Epoch Times România
22.05.2012

Europarlamentarul PDL Cristian Preda menţionează într-o postare pe blogul personal că formula electorală adoptată de Camera Deputaţilor este o schimbare radicală a filosofiei votului de la noi.

"Toate alegerile parlamentare organizate din 1990 până în 2008 au fost inspirate de o viziune proporţionalistă. Indiferent că au folosit liste închise depuse la nivel de judeţ sau sistemul complicat şi controversat al colegiilor cu un loc, ca subdiviziuni ale circumscripţiilor, sistemele electorale de până acum traduceau cât mai fidel posibil procentele de voturi în procente corespondente de mandate. (...) Modificarea operată astăzi e substanţială, fiindcă filosofia majoritaristă se substituie celei proporţionaliste", explică Preda.

"Scopul scrutinului majoritar nu e acela de a avea o corespondenţă între voturi şi mandate, ci de a degaja o majoritate la urne", susţine Cristian Preda.

"Cum din 1992 încoace România nu a avut decât majorităţi negociate, după alegeri, introducerea scrutinului majoritar într-un tur va schimba practicile politice. Efectul e maxim atunci când câmpul politic e deja polarizat: aceasta e una din puţinele lecţii pe care teoria electorală le-a produs de-a lungul deceniilor. PDL a susţinut constant această modificare revoluţionară. Unii au ştiut ce susţin, alţii - nu. Acum, nu e timp pentru regrete sau retractări, fiindcă nici ignoranţa, nici frica nu scuză. Bătălia trebuie purtată cu demnitate şi curaj", afirmă Cristian Preda.

El mai adaugă: "dacă unii au ales acest mod de vot pentru a "nimici" PDL, aşa cum au declarat în repetate rânduri", democrat-liberalii trebuie să dovedească "că s-au înşelat în calculele făcute".

"Bipolarizarea actuală poate fi o şansă pentru ca PDL să ocupe dreapta, lăsând PNL în braţele pesediştilor. Acolo unde s-au aşezat nu doar de bunăvoie, ci fiindcă se temeau ca un mod de scrutin majoritar să nu-i scoată din Parlament, ca partid situat pe locul trei. Dacă legea nu pică la Curtea Constituţională, ziua de azi poate fi începutul reamenajării câmpului politic românesc", menţionează Cristian Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor