Hunor Kelemen: UDMR se abţine de la votul proiectului privind uninominalul majoritar

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (Mihut Savu / The Epoch Times)
Epoch Times România
22.05.2012

Uniunea Democrată Maghiară din România se va abţine marţi de la votul din plenul Camerei Deputaţilor pe marginea proiectului de lege privind votul uninominal majoritar într-un singur tur.

 

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a afirmat, de la tribuna Camerei Deputaţilor, că apreciază faptul că amendamentul privind reprezentarea minorităţilor a fost adoptat de Comisia juridică, dar în ansamblul său sistemul de vot uninominal pur nu va fi unul perfect şi nu va sista traseismul politic, ba chiar îl va amplifica.

"Funcţiona foarte bine acel vot pe listă care până în 2008 a asigurat o reprezentare parlamentară în România. Dintr-o demagogie întinsă până la limită aţi schimbat acest sistem parlamentar şi aţi adoptat un sistem mai prost, mai puţin funcţional decât era până în 2008. Acum propuneţi un sistem care va fi şi mai prost şi mai rău ca toate. Prin această propunere facem un pas înapoi", a declarat Hunor Kelemen.

În opinia sa, acest sistem va asigura în Parlament o majoritate artificială, care nu va reflecta realitatea, iar dacă se renunţă la pragul electoral atunci partidele populiste vor reuşi să intre în Parlament, iar milioane de cetăţeni vor române fără reprezentare.

"Cui foloseşte acest sistem? Coaliţiei aflate la guvernare, dar nu foloseşte cetăţenilor şi nu aduce nimic sistemului politic. Să schimbi un sistem electoral cu cinci luni înainte de alegeri eu cred că este o greşeală şi aceasta se va întoarce ca un bumerang împotriva celor care adoptă acest sistem", a mai spus liderul UDMR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor