România: adoptarea unei noi legi electorale este criticată (AFP)

(Photos.com)
Epoch Times România
23.05.2012

Mai multe ONG-uri ce militează pentru statul de drept precum şi opoziţia au criticat puternic marţi adoptarea de către parlamentul român a unui nou mod de scrutin radical diferit de cel în vigoare până acum, la mai puţin de şase luni până la alegerile legislative, relatează AFP .

 

Noul sistem, adoptat de 180 de membri ai Camerei Deputaţilor (30 au votat contra şi 26 s-au abţinut), prevede un scrutin uninominal majoritar cu un tur, după modelul celui din Marea Britanie, şi elimină elementul de proporţionalitate existent.

Deja aprobat de Senat, el a fost propus şi susţinut de noua coaliţie la putere, Uniunea Social Liberală (USL).

"Odată la putere, USL a uitat de preocupările sale (asupra revizuirii legilor electorale) şi a început o schimbare radicală ce nu se bazează pe nicio tradiţie electorală în România... ce i-ar putea permite să obţină în parlament o supra-majoritate", au deplâns într-un comunicat un grup de ONG-uri militând pentru statul de drept (Freedom House Romania, Centrul pentru Jurnalism Independent etc).

"Ni se pare incorect şi nedemocratic că cei care nu votează pentru câştigător în circumscripţiile lor să nu fie reprezentaţi în parlament", a declarat pentru AFP preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu.

Opoziţia democrat-liberală (PDL) a anunţat ca va ataca noua lege la Curtea Constituţională.

În 2008, parlamentul a modificat deja legea electorală prin introducerea unui sistem de vot uninominal mixt ce prevede ca o parte din mandatele parlamentare să fie repartizate proporţional.

Alegeri legislative pentru a reînnoi cele două camere ale parlamentului sunt programate pentru toamna acestui an şi ar trebui să consolideze, potrivit sondajelor, majoritatea guvernamentală de care dispune larga coaliţie formată din social-democraţi, liberali şi conservatori, aminteşte AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor