Miza militară din Transnistria: Ce conţine depozitul de la Cobasna, unde sunt stocate 20.000 de tone de muniţii

Depozitul de muniţii de la Cobasna (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
25.02.2023

Cel mai mare depozit militar din Europa de Est se află pe teritoriul R. Moldova, în apropiere de graniţa cu Ucraina şi la 120 de km de Chişinău. Niciun oficial de la Chişinău nu a avut însă acces acolo cel puţin în ultimele două decenii, relatează Ziarul de Gardă.

În prezent se estimează că depozitul de la Cobasna, amplasat în regiunea transnistreană, care este controlată de facto de Rusia, păstrează aproximativ 20.000 de tone de muniţii.

„Noi considerăm că dacă va fi o explozie acolo, consecinţele ar putea fi echivalente cu ale unei bombe atomice, deci destul de grave. Atât că, de fapt, noi nu ştim ce se află acolo”, spune genistul militar Vitalie Stoian, fost şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale a Republicii Moldova.

Totuşi, nu este prima dată când muniţiile de la Cobasna ajung în vizorul comunităţii internaţionale.

Potrivit sursei citate, expertul militar şi ex-ministrul Apărării Viorel Cibotaru este una dintre puţinele persoane din Republica Moldova care au putut vizita depozitul. Asta se întâmpla în 1997, pe când activa în calitate de şef al Direcţiei Relaţii Externe a Ministerului Apărării.

Cibotaru a susţinut că încă de atunci multe dintre muniţiile stocate acolo erau cu termen expirat şi, totodată, a atras atenţia asupra traficului de arme din această zonă gri.

De altfel, fostul premier moldovean Vasile Tarlev a discutat la rândul său, în 2004, despre faptul că arme din regiunea transnistreană au ajuns în Cecenia şi că s-ar putea să fi fost folosite inclusiv în atacul de la Beslan. Ulterior, presa locală şi internaţională a scris despre contrabandă şi transport de arme spre Libia, precum şi despre arme fabricate şi comercializate la Tiraspol, care au ajuns în Irak.

De asemenea, la începutul acestui an, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandr Esaulenco, preciza pentru ziarul ucrainean Glavcom că Rusia şi-a mărit efectivele de militari ruşi care păzesc depozitul de muniţii de la Cobasna.

Conform sursei citate, depozitul militar din satul Cobasna a fost înfiinţat în 1949, acolo fiind stocate o mare parte a muniţiilor după retragerea trupelor sovietice din fosta RDG, Cehoslovacia şi alte ţări ale lagărului socialist. Acestea sunt păzite de un grup operativ al trupelor ruse (GOTR), dislocat în regiunea transnistreană la baza Armatei a 14-a, precum şi de militari locali. Militarii ruşi afirmă că îndeplinesc şi misiuni de menţinere a păcii.

Expertul Viorel Cibotaru subliniază că, în anii 90, după destrămarea URSS şi odată ce depozitul a rămas fără acoperire juridică, se purtau discuţii cu privire la partajarea patrimoniului militar al fostei Uniuni, „inclusiv patrimoniul militar trebuia să treacă sub jurisdicţia R. Moldova”. În martie 1992, însă, printr-un decret semnat de Boris Elţîn, depozitul respectiv a fost trecut sub jurisdicţia Federaţiei Ruse.

„La acel moment se cunoştea, există şi documente, că în acest depozit se păstrau 42 de mii tone de muniţii”, precizează Cibotaru.

În plus, la depozitul de la Cobasna se păstrau diferite tipuri de armament şi muniţii, lucru de care Cibotaru a putut să se convingă personal în cadrul vizitei sale din anul 1997. Unele dintre acestea, cum ar fi puşti automate AK-47 au intrat ulterior inclusiv în dotarea forţelor armate separatiste din regiunea transnistreană. Mai multe detalii aici.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor