Misterul MH370 se adânceşte: grup de "turişti" încearcă să intre în Diego Garcia

În timp ce membrii familiilor pasagerilor zborului MH370 sunt tot mai neliniştiţi de descoperirea, în Insulele Maldive, a unor fragmente despre care se presupune că aparţin avionului dispărut, autorităţile au demarat investigaţii asupra unui grup de 23 de persoane care au încercat luni să ajungă pe atolul interzis Diego Garcia, conform Haveeru Online.
Ofiţeri de poliţie inspectează fragmentele metalice descoperite pe o plajă din Saint-Denis, pe insula franceză Reunion, în Oceanul Indian, 2 august 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.08.2015

În timp ce membrii familiilor pasagerilor zborului MH370 sunt tot mai neliniştiţi de descoperirea, în Insulele Maldive, a unor fragmente despre care se presupune că aparţin avionului dispărut, autorităţile au demarat investigaţii asupra unui grup de 23 de persoane care au încercat luni să ajungă pe atolul interzis Diego Garcia, conform Haveeru Online.

Grupul, format din “turişti” multinaţionali şi o echipă de pescari locali, pe care primii au angajat-o pentru “aventura” lor, a fost interceptat de autorităţile locale, a declarat luni Forţa Naţională de Apărare din Maldive (FNAM). Toţi cei 23 au fost arestaţi.

Motivul acestei expediţii este necunoscut însă incidentul are loc într-un moment în care pe Insulele Maldive au fost descoperite noi posibile fragmente de avion. Distanţa dintre atolul Addu, de unde au plecat cei 23 de oameni, şi Diego Garcia este de 748 km. Ambarcaţiunea cu cei 16 membri ai echipajului şi 7 persoane cu vize turistice a părăsit Maldivele în timpul nopţii şi a ajuns la 86 km sud de atolul Addu înainte să fie interceptată, conform Pazei de Coastă, susţine Haveeru Online.

Rapoartele iniţiale au susţinut că cei care au încercat să ajungă pe insula Diego Garcia au naţionalitate germană şi italiană. Ulterior, Serviciul de Poliţie din Maldive a precizat însă că turiştii arestaţi provin din SUA, Italia, Honduras şi Sri Lanka. Turiştii au intrat în Maldive cu vize turistice şi au locuit în satul Equator de pe atolul Addu. Paza de Coastă a escortat ambarcaţiunea închiriată înapoi pe atolul Addu luni dimineaţă.

La o conferinţă de presă desfăşurată la sediul Pazei de Coastă, Mohamed Zuhair, ministru de stat în cadrul Ministerului Apărării Insulelor Maldive, a declarat că acţiunile grupului arestat au fost ilegale. El a declarat că orice ambarcaţiune care pătrunde ilegal în apele internaţionale, fie că este o ambarcaţiune de pescuit sau nu, pune în pericol interesele Maldivelor în regiunea Oceanului Indian.

În timpul conferinţei de presă, Adnan Ali de la FNAM a declarat că ambarcaţiunea de pescuit a părăsit atolul Addu din Maldive duminică după apus. La bordul ambarcaţiunii au fost descoperiţi 5.000 litri de motorină.

„Am primit informaţii că mai mulţi turişti au încercat să angajeze o ambarcaţiune pentru a-i duce pe [atolul] Diego Garcia”, a declarat oficialul.

În timpul conferinţei de presă, MNDF a dezvăluit că turiştii au dorit să ajungă pe atolul Diego Garcia, situat la sud de Addu, care face din Teritoriul Britanic din Oceanul Indian. Diego Garcia a fost închiriat de Marea Britanie americanilor şi găzduieşte o unitate de suport a Marinei SUA, care operează ca o bază pentru operaţiunile militare şi maritime americane în Oceanul Indian şi în Golful Persic. Potrivit presei, SUA ar fi folosit această bază drept închisoare secretă pentru suspecţii de terorism. Insula izolată din mijlocul Oceanului Indian, care dispune de o pistă suficient de mare pentru a ateriza un Boeing 777, a fost programată (prin hackuirea de către o persoană, al cărei nume nu a fost făcut niciodată public) în simulatorul de zbor găsit în locuinţa pilotului cursei MH370, căpitanul Zaharie Ahmad Shah.

Ministrul apărării Mohamed Zuhair a declarat că Paza de Coastă a interceptat ambarcaţiunea avîndu-i la bord pe cei 23 de turişti după ce aceasta a trecut de Zona Economică a Maldivelor şi a pătruns în apele teritoriale ale unei alte ţări. Ambarcaţiunea nu ar fi respectat regulamentele internaţionale şi locale când a părăsit teritoriul Maldivelor iar pescarii nu au avut asupra lor paşapoartele. Incidentul este investigat atât de armată cât şi de poliţie. Turiştii şi echipajul ambarcaţiunii sunt în custodia autorităţilor.

Reamintim că, la sfârşitul lunii mai, autorităţile din Maldive au recuperat ceea ce păreau să fie fragmente de avion. O lună mai târziu, fotografiile rămăşiţelor au apărut pe mass media socială. De atunci, Mohamed Shareef, de la biroul prezidenţial din Maldive, a declarat că oficialii colaborează îndeaproape cu autorităţile aviaţiei malaeziene pentru a identifica orice posibile rămăşiţe care ar aparţine avionului dispărut. Localnicii au început să colecteze orice obiecte care ar semăna cu fragmente de avion.

„Colectăm orice rămăşiţă neidentificată şi le păstrăm într-un depozit pentru ca malaezienii să poată desfăşura teste şi să determine dacă acestea provin sau nu de la avionul lor”, a declarat Shareef pentru AFP.

„Noi, personal, nu facem niciun test, dar am trimis fotografii cu ceea ce am descoperit şi aşteptăm răspunsul lor.”

Săptămâna trecută, misterul zborului MH370 s-a adâncit după ce armata franceză a devenit categorică în operaţiunile de căutare ale zborului malaezian dispărut, după ce s-a confirmat că un fragment de aripă găsit pe insula franceză La Reunion aparţine mai mult ca sigur unui avion Boeing 777. Oficialii de nivel înalt au ordonat imediat ca avionul francez folosit în operaţiunile de căutare să rămână la sol – şi asta după efectuarea unui singur zbor de căutare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor