Experţii determină că fragmentul de aripă găsit în Oceanul Indian aparţine zborului MH370
alte articole
Experţii au confirmat faptul că fragmentul de avion găsit pe insula franceză Reunion săptămâna trecută aparţine zborului MH370 al companiei Malaysian Airlines, care a dispărut anul trecut, a declarat miercuri premierul malaezian.
“Îmi vine greu să va spun că o echipă de experţi internaţionali a confirmat faptul că fragmentul de avion ... aparţine într-adevăr zborului MH370”, a declarat premierul Najib Razak reporterilor.
Avionul de călători Boeing 777 a dispărut în urmă cu 515 zile, în 8 martie 2014, în timp ce a decolat din Kuala Lumpur şi se îndrepta spre Beijing, având 239 de oameni la bord. Se crede că avionul s-a prăbuşit în Oceanul Indian dar încă nu se ştie din ce cauză.
Prima dovadă fizică a aeronavei a fost descoperită pe teritoriu francez, pe insula Reunion din Oceanul Indian, la câteva mii de km de locul (în apropiere de Australia) unde se crede că s-a prăbuşit avionul.
“Acum avem dovada fizică că, aşa cum am anunţat în 24 martie 2014, zborul MH370 a sfârşit tragic în sudul Oceanului Indian”, a declarat Najib.
Fragmentul intact de aripă a fost trimis în Franţa pentru a fi analizat de către departamentul de investigaţii al aviaţiei civile franceze, BEA, precum şi de către membri ai aceloraşi departamente din Malaezia şi Australia.
Într-o declaraţie, compania aeriană Malaysia Airlines a declarat că partea din aripa avionului - o bucată de flaps - care a fost descoperită pe Insula Reunion în 29 iulie a fost confirmată ca aparţinând zborului MH370.
Declaraţia mai susţine că “este într-adevăr o realizare majoră în rezolvarea dispariţiei zborului MH370. Ne aşteptăm şi sperăm că vor fi găsite mai multe obiecte care ne-ar putea ajuta să rezolvăm acest mister.”
Pe lângă confirmarea provenienţei flapsului 777, analiştii susţin că investigatorii vor examina metalul cu microscoape puternice pentru a afla informaţii legate de motivul prăbuşirii avionului. Nu se ştie până acum de ce avionul şi-a schimbat cursul iniţial, îndreptându-se într-o direcţie opusă înainte să vireze la stânga, ca apoi să zboare spre sud deasupra Oceanului Indian timp de câteva ore.
Analiştii au declarat că analizarea în detaliu a bucăţii de aripă ar putea indica tipul de stres la care a fost supus avionul în timpul impactului. Nu va rezolva complet misterul dispariţiei avionului şi nici nu va ajuta la indicarea locului unde s-a prăbuşit.
O operaţiune de căutare pe apă şi în aer – desfăşurată la începutul anului trecut timp de 6 săptămâni şi care a acoperit 4,6 milioane de km pătraţi din suprafaţa sudică a Oceanului Indian – nu a reuşit să găsească nicio urmă a avionului. Fragmentul găsit pe Insula Reunion ar putea susţine o teorie acceptată pe moment, conform căreia avionul s-a prăbuşit în Oceanul Indian iar fragmentul de aripă a fost purtat de curenţii oceanici, care se deplasează în sens invers acelor de ceas.
Teorii ale prăbuşirii
Oficialii malaezieni, care conduc investigaţia asupra dispariţiei zborului MH370, au declarat că mişcările avionului au fost consistente cu acţiunile deliberate ale unei persoane aflate la bordului avionului, sugerând posibilitatea ca cineva din cabina pilotului a deraiat în mod intenţionat avionul de pe cursul său iniţial.
Începând de anul trecut, oficialii australieni care conduc eforturile de căutare au operat pe baza teoriei că avionul a zburat timp de câteva ore pe pilot automat, înainte să rămână fără combustibil şi să se prăbuşească în ocean. Investigatorii au creat acest scenariu după ce au analizat datele schimbate între avion şi un satelit, care au arătat cum aeronava a adoptat un curs direct deasupra oceanului. Martin Dolan, comisar şef al Australian Transport Safety Bureau, a declarat anul trecut că investigatorii presupun că pilotul automat ar fi trebuit să fie activat manual, sugerându-se din nou că cineva din cabina pilotului ar fi deraiat în mod deliberat avionul de la cursul său.
Australian Transport Safety Bureau a operat de asemenea pe baza teoriei că, din momentul ce pilotul automat a fost activat, echipajul avionului nu a putut reacţiona normal, posibil datorită lipsei de oxigen. Agenţia a declarat că acest lucru a fost indicat de pierderea contactului radio şi de o perioadă lungă în care avionul nu a fost manevrat. Totuşi, agenţia a subliniat faptul că este doar o teorie şi nu înseamnă că echipa de investigatori condusă de Malaezia va ajunge la o concluzie similară.
O pierdere a presiunii din cabină ar putea cauza privare de oxigen, care ar putea face piloţii incapabili să îşi îndeplinească chiar şi cele mai de bază sarcini.
Unii analişti susţin că aparentă lipsă a pagubelor la bucata de aripă găsită pe insula franceză ar putea indica faptul că a avut loc o aterizare controlată pe suprafaţa oceanului, avionul scufundându-se în mare parte intact.
O altă teorie este aceea că avionul a pătruns în apă vertical, rupându-şi ambele aripi dar păstrându-şi fuselajul. O altă posibilitate, susţinută de un simulator de zbor, este aceea că un Boeing 777 fără combustibil ar lovi apa cu coada înainte, dezintegrându-se la impact.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.