Obama a cerut Pentagonului să pregătească "opţiunile militare" pentru Siria

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat luni, cu puţin timp înainte de începerea unei misiuni a Naţiunilor Unite în Siria, că fiecare oră este importantă pentru ancheta experţilor care vor investiga afirmaţiile conform cărora ar fi fost utilizate arme chimice.
Barack Obama. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.08.2013

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat luni, cu puţin timp înainte de începerea unei misiuni a Naţiunilor Unite în Siria, că fiecare oră este importantă pentru ancheta experţilor care vor investiga afirmaţiile conform cărora ar fi fost utilizate arme chimice, reiterând că experţii ONU trebuie să aibă ”acces liber la locul faptelor şi să poată desfăşura o anchetă completă, extensivă şi fără obstrucţii”.

La sfârşitul unei vizite în ţara sa natală, Coreea de Sud, secretarul general ONU afirma că nu poate rămâne nepedepsită ceea ce pare a fi ”o crimă gravă împotriva umanităţii”, subliniind că succesul investigaţiei ONU ”este în interesul tuturor”.

Trei spitale din Damasc, susţinute de organizaţia internaţională Medicii Fără Frontiere (MFF), au raportat că în dimineaţa zilei de miercuri, în mai puţin de trei ore, 3.600 de pacienţi au prezentat simptome neurotoxice, iar 355 dintre aceştia au murit.

„Personalul medical care lucrează în aceste structuri - a precizat Dr. Bart Janssens, director de operaţiuni ale asociaţiei - le-a furnizat informaţii detaliate medicilor MFF cu privire la un număr mare de pacienţi care au ajuns cu simptome precum convulsii, salivaţie excesivă, pupile contractate, vedere înceţoşată şi dificultăţi de respiraţie”. Pacienţii au fost trataţi cu atropină furnizată de MFF.

Medicii Fără Frontiere au afirmat că ştiinţific nu pot confirma cauza acestor simptome şi nici nu pot stabili cine este responsabil de acest atac. Cu toate acestea, simptomele identificate la pacienţii, inclusiv timpul scurt în care au sosit, originea lor şi contaminarea personalului de prim ajutor, indică o puternică expunere la un agent neurotoxic. Aceasta ar constitui o încălcare a dreptului internaţional care interzice în mod absolut utilizarea armelor chimice. În afară celor 1.600 de flacoane de atropină donate în ultimele luni, MFF a mai trimis alte 7.000.

Regimul de la Damasc neagă acuzaţiile conform cărora ar fi utilizat gaze toxice.

SUA are "extrem de puţine îndoieli"

Potrivit declaraţiilor unora dintre statele membre ONU, printre care SUA şi Marea Britanie, regimul lui Assad a încuviinţat cu întârziere misiunea ONU tocmai pentru a permite dispariţia probelor.

Şeful diplomaţiei americane John Kerry a discutat duminică cu Ban Ki-moon, precum şi cu miniştrii de Externe ai Rusiei (Serghei Lavrov), Franţei (Laurent Fabius), Marii Britanii (William Hague) şi Canadei (John Baird) şi le-a spus că are "extrem de puţine îndoieli" privind utilizarea de arme chimice în Siria, la 21 august, a declarat un responsabil al Departamentului de Stat al SUA, potrivit AFP.

Sursa diplomatică a declarat că John Kerry a subliniat că "dacă regimul sirian ar fi vrut să demonstreze lumii că nu a recurs la arme chimice în cursul acestui incident, ar fi trebuit să pună capăt bombardamentelor în această zonă şi să ofere acces imediat ONU în urmă cu cinci zile". Kerry "a transmis clar, date fiind informaţiile împărtăşite cu partenerii noştri şi cu alte servicii de informaţii, că are extrem de puţine îndoieli în privinţa utilizării de arme chimice de către regimul sirian", a adăugat diplomatul.

În opinia unui alt oficial american, Siria şi-a dat acordul pentru o anchetă ONU "prea târziu pentru a fi credibil, în special pentru că dovezile disponibile au fost în mare parte alterate de bombardamentele continue comise de regim şi de alte acte deliberate în ultimele cinci zile".

Declaraţiile lui John Kerry vin în contextul în care preşedintele american Barack Obama pare să se pregătească de o eventuală acţiune militară în Siria. Obama a purtat tot weekendul consultări la cel mai înalt nivel şi a discutat cu aliaţii săi, premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez Francois Hollande, privind o eventuală reacţie la presupusul masacru din Siria.

Forţele navale americane s-au apropiat de Siria în vederea unei posibile decizii a preşedintelui Barack Obama de a ataca forţele regimului lui Bashar Assad, a raportat Secretarul Apărării, Chuck Hagel.

Şeful Pentagonului a declarat că Obama a cerut Pentagonului să pregătească opţiunile militare pentru Siria, adăugând că unele dintre aceste opţiuni „necesită amplasarea forţelor noastre". Hagel a refuzat să descrie orice mişcare specifică a forţelor SUA, dar surse din Apărare au declarat în condiţii de anonimat pentru Associated Press că Marina SUA a trimis în Mediterana de Est o a patra navă de război înarmată cu rachete balistice.

Într-un interviu acordat programului "New Day" al CNN, Obama a vorbit despre posibilitatea unei intervenţii militare americane, subliniind însă că ar avea nevoie de un mandat de la ONU.

"În cazul în care Statele Unite intervin şi atacă o altă ţară, fără un mandat din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi fără dovezi clare care pot fi prezentate, atunci apar întrebări în termeni de drept internaţional", a precizat Obama, adăugând că ideea că Statele Unite singure pot pune capăt războiului civil din Siria, este "supraevaluată".

Hagel a declarat că Statele Unite coordonează cu comunitatea internaţională pentru a determina „ce s-a întâmplat exact”.„Evaluăm”, a declarat şeful Pentagonului, adăugând că o decizie cu privire la presupusa folosire a armelor chimice trebuie să se ia rapid, pentru că „este posibil un alt atac", chiar dacă „nu ştim încă" data când se va petrece.

În acest context sunt aşteptate rezultatele misiunii ONU.

Reacţiile Rusiei şi Turciei

Ministerul de Externe al Rusiei a precizat în cadrul unui comunicat că Serghei Lavrov i-a atras atenţia omologului său american referitor la consecinţele extrem de grave pe care le-ar putea avea o posibilă intervenţie militară pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde ţări precum Irakul sau Libia sunt în continuare destabilizate. Rusia, care este un aliat al preşedintelui Bashar al-Assad, susţine că în spatele presupusului atac cu arme chimice stau de fapt rebelii sirieni.

”În legătură cu această chestiune, partea rusă cere (Washingtonului- n.r.) să se abţină de la ameninţarea cu forţa la adresa Damascului, să nu cedeze la provocări şi să încerce să contribuie la crearea unor condiţii normale pentru ca misiunea ONU să poată realiza o anchetă aprofundată şi imparţială la faţa locului”, reiese din comunicatul Ministerului de Externe rus.

Însă, ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a declarat luni că Turcia este gata să se alăture unei coaliţii internaţionale împotriva Siriei, ca reacţie faţă de atacul chimic din 21 august, chiar şi fără consensul ONU.

"Dacă este formată o coaliţie împotriva Siriei în cadrul acestui proces, Turcia va face parte din ea", a declarat Ahmet Davutoglu pentru cotidianului Milliyet.

Bashar al-Assad ameninţă

"Declaraţiile unor politicieni din Statele Unite şi Occident sunt o insultă la adresa bunului simţ", a declarat preşedintele sirian.

"Statele Unite vor avea parte de un eşec ca în toate războaiele anterioare pe care le-au lansat, începând cu cel din Vietnam", în cazul în care decid că întreprindă o operaţiune militară în Siria, a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor