Mişcarea Populară va exista în teritoriu
alte articole
Iniţiat şi promovat de preşedintele Traian Băsescu, democrat-liberalii promovau intens, în urmă cu o saptămînă, proiectul Mişcării Populare pentru alegerile din 2012. Controversat în cadrul propriului partid, proiectul ar putea fi amânat pentru a doua oară.
Democrat-liberalii au hotărât duminică, în şedinţa Colegiului Director că organizaţiile locale pot face alianţe pentru alegerile locale cu menţiunea că acestea să fie înregistrate sub denumirea de Mişcarea Populară, a anunţat la finalul şedinţei preşedintele PDL, Emil Boc. Totodată, alianţele locale se vor prezenta sub sigla nouă, şi anume o inimă pe fond verde. De asemenea, Boc a precizat că, la nivel naţional, se va discuta în perioada următoare despre un protocol cu UNPR, în vedere susţinerii unor candidaţi comuni.
Decizia a fost acceptată de majoritatea democrat-liberalilor dar au existat şi opozanţi ai protocolului cu UNPR. Rădu Berceanu nu este de acord cu protocolul cu UNPR, pentru că în Dolj nu îl va sustine niciodată pe Antonie Solomon.
Conflictul dintre Rădu Berceanu şi Antonie Solomon este cunoscut de mai mulţi ani. Solomon, fost preşedinte al organizaţiei municipale a PDL, a anunţat public la sfârşitul anului trecut că va candida pentru un nou mandat de primar sub sigla UNPR, anunţ care i-a deranjat pe democrat-liberalii din organizaţie. La începutul anului, Solomon a fost exclus din PDL Dolj, organizaţie condusă de Rădu Berceanu.
Solomon va candida din partea UNPR pentru un nou mandat de primar, în timp ce organizaţia PDL Dolj îl sustine pe actualul viceprimar Dinica Marinică pentru fotoliul de edil al Craiovei.
Democrat-liberalii s-au întâlnit în şedinţa Colegiului Director pentru a stabilii strategia pentru alegerile locale. Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat înaintea şedinţei că "Mişcarea Populară" este un subiect pe agenda democrat-liberalilor. "Evident, este un subiect de ordine publică. Ţelul nostru este să-i dăm o mână de ajutor lui Crin Antonescu să plece de la şefia PNL. Dacă îl ajutăm pe Crin Antonescu să rezolve problema pe care o are, dacă nu duce PSD la guvernare, cred că vom face un progres pentru toata lumea".
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat vineri că "nu a crezut şi nu crede că Mişcarea Populară ar putea fi o construcţie politică oportună pentru alegerile din acest an".
Preşedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu a confirmat că s-au purtat discuţii cu PDL în vederea construirii unei platforme de centru dreapta. "Pe baza unui protocol semnat cu PDL în 2009 am reluat negocierile acum pentru o construcţie de centru dreapta care să fie afiliată la Partidul Popular European, practic, sub umbrela PPE", a declarat preşedintele PNTCD. (22 februarie)
“Mişcarea populară ar trebui să existe acum sau mai târziu şi să înglobeze segmentele de dreapta, inclusiv civice”, a declarat, sâmbătă, europarlamentarul PDL Monica Macovei.
Iniţial democrat-liberalii au gândit proiectul pe termen lung care viza colaborarea PDL la alegerile locale şi parlamentare cu PNTCD, PER şi UNPR şi abia apoi urmată de o alianţă juridică la tribunal. Proiectul a fost relansat la mijlocul lunii februarie şi părea că are sustinere totală în interiorul PDL.