Ministrul Sănătăţii a primit un raport preliminar privind decesele COVID: Există diferenţe de raportare

Ioana Mihăilă
Ioana Mihăilă

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la finalul şedinţei de guvern, că a primit un raport preliminar al comisiei care se ocupă de analiza raportării deceselor de COVID-19 şi, potrivit documentului, ar exista diferenţe „între diversele sisteme de raportare”.

„Am solicitat comisiei constituite la nivelul Ministerului Sănătăţii, cu specialiştii INSP şi cei ai Sistemului de Telecomunicaţii Speciale, un raport preliminar, iar raportul preliminar care mi-a fost prezentat astăzi arată că există diferenţe. Nu ştim încă exact care sunt cauzele, dar există diferenţe între diversele sisteme de raportare. Urmează ca în data de 7 mai, conform raportului pe care l-am primit astăzi, această comisie să redacteze o formă mai avansată, iar noi urmează să vă comunicăm rezultatele acestui raport”, a declarat Ioana Mihăilă.

Întrebată despre cât de mari sunt aceste diferenţe, ministrul a răspuns că va comunica cifrele atunci când va avea „nişte rezultate mai concrete”.

„Aş vrea să dau nişte date atunci când avem nişte rezultate exacte, care apar după ce erorile de analiză sunt eliminate. Promisiunea de la comisie e că va reveni cu un raport în data de 7 mai”, a explicat Ioana Mihăilă.

La întrebarea în ce constau diferenţele între sistemele de raportare a deceselor provocate de Covid şi cum pot fi aduse în forma unui sistem unitar, ministrul Sănătăţii a răspuns că “în momentul acesta raportarea se face în sistemul Alerte.ms, unde spitalele raportează numeric, total, numărul de decese de Covid-19”.

“Raportarea din Corona Forms, cea care transmite datele oficiale care sunt prelucrate şi preluate de Grupul de Comunicare Strategică, sunt datele care sunt deja validate de reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică şi de cei ai Institutului Naţional de Sănătate Publică. Există diferenţe legate de numărul de decese raportate între cele două baze de date. Există o comisie care analizează aceste diferenţe, există câteva chei de verificare pe care comisia le-a luat legate de raportările pe coduri de DRG din spitalele Covid sau spitalele suport Covid şi din datele furnizate de către Institutul Naţional de Statistică. Aşteptăm rezultatul final pentru că nu dorim să ne lansăm în afirmaţii până când nu avem o certitudine”, a mai precizat Ioana Mihăilă.