Ministrul polonez de externe: UE ar trebui să îmbrăţişeze Estul (WSJ)

Ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Radoslaw Sikorski. (Oli Scarff / Getty Images)
Epoch Times România
21.03.2013

Uniunea Europeană trebuie să promoveze o mai mare integrare, pentru a evita un colaps care ar putea determina reapariţia statelor-naţiune fragmentate şi ar trebui să ofere acces mai multora dintre vecinii săi estici, printre care şi Rusia, a declarat miercuri ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, preluat de Wall Street Journal.

'Uniunea Europeană este încă în criză, iar supravieţuirea sa nu este în niciun caz garantată', a subliniat Sikorski în discursul său anual de politică, avertizând că ''acest colaps ar restabili puteri depline pentru noi, dar, de asemenea, pentru toate celelalte'.

Pe de altă parte, criza financiară a UE se dovedeşte deosebit de îngrijorătoare pentru Polonia, care s-a alăturat UE în 2004, cu sentimentul că a tras o linie sub o istorie tumultoasă, marcată de secole de conflict militar. Graniţele ţării au fost modificate de către Germania nazistă şi de către Uniunea Sovietică în 1939, ceea ce condus la menţinerea ţării în spatele Cortinei de Fier pentru mai mult de patru decenii.

Un colaps al UE ar lăsa din nou Polonia în postura de 'bastion' în Europa, a precizat Sikorski, cu referire la expunerea Poloniei la est, şi în special la Rusia, care a luptat pentru dominaţie în Europa de Est.

Pe de altă parte, ministrul polonez susţine că şi-ar dori ca Rusia să adere la UE, cu condiţia ca aceasta să întreprindă reforme profunde şi să adopte sistemul juridic şi valorile Europei de Vest.

'Marele nostru compatriot Ioan Paul al II-lea a declarat că Europa nu poate fi pe deplin ea însuşi decât atunci când respiră cu ambii plămâni - cel Estic şi cel Vestic', a amintit ministrul.

'Şi astfel, dacă lumea est-slavică şi ortodoxă va fi dispusă şi în măsură să adopte acquis-ul juridic şi instituţional al Uniunii, orizontul european nu s-ar extinde doar până la fluviul Cipru, ci mult mai încolo, spre graniţele chineze şi coreene', explică Sikorski. 'În acest fel, Polonia şi-ar depăşi 'sindromul periferiei' odată pentru totdeauna şi ar sta în siguranţă în centru', a adăugat el.

Cu toate acestea, oficialul polonez a recunoscut că iniţiativele de cooperare cu Rusia s-au bucurat până în prezent de un succes limitat, ceea ce face în prezent o integrare deplină nerealistă.

'Regretăm că Rusia nu este consecventă atunci când vine vorba de modernizarea instituţiilor şi societăţii sale şi că face un pas înapoi pe calea spre democraţie', a mărturisit Sikorski.

Polonia rămâne implicată în lupta sa veche de secole cu Moscova pentru influenţă în Europa de Est şi încearcă să atragă ţările vecine de partea cauzei sale, mai ales că unele dintre acestea au făcut parte în trecut din Polonia, înainte ca Rusia să aibă pretenţii asupra lor.

În ceea ce priveşte Ucraina, Sikorski a declarat că soarta sa se află în mâinile proprii şi că ţara trebuie să decidă dacă doreşte să urmeze o relaţie mai strânsă cu UE sau cu Moscova.

'Constatăm că Ucraina se confruntă cu o dilemă reală, similară cu cele cu care s-a confruntat la mijlocul secolului al XVII-lea şi la începutul secolului XX. Din perspectiva Kievului, este o alegere între modernitate şi democraţie, pe de-o parte, şi un model de civilizaţie diferit, pe de altă parte', a adăugat ministrul polonez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor