Ministrul Nicolaescu: 75% din spitale au fost închise din motive politice

Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
08.01.2013

Nu mai puţin de 75% din spitale au fost închise fără discernământ, fără nicio logică, fără nicio legătură cu sănătatea, cu oamenii, ci din raţiuni politice şi pentru a bifa în relaţia cu FMI reducerea finanţării şi a numărului de paturi din aceste unităţi, a susţinut marţi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu.

"Spitalele au fost închise numai din decizii politice şi care n-au legătură cu realitatea, n-au legătură cu cetăţenii, n-au legătură cu sănătatea, n-au legătură decât cu faptul că trebuiau să bifeze în relaţia cu FMI că au redus un număr de paturi, că au redus un număr de finanţări către acele spitale, bolnavii nu au contat. Eu sunt deranjat că au fost închise spitale fără discernământ, fără niciun fel de logică, fără niciun fel de criteriu", a precizat marţi ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolaescu a declarat că este necesară o restructurare a sistemului spitalicesc, dar aceasta trebuie să aibă la bază analize şi evaluări foarte complexe.

"Eu cred că o restructurare a sistemului spitalicesc este necesară, dar ea nu trebuie făcută decât după analize şi evaluări foarte complexe, de comun acord cu autorităţile locale, pentru că s-ar putea ca autorităţile locale să preia o serie de obligaţii, o serie de atribuţii. De ce să nu facă acest lucru? Cred că ăsta este drumul corect al colaborării, al parteneriatului, al evaluărilor profunde şi complexe. Deci, din punctul meu de vedere, Ministerul Sănătăţii nu trebuie să fie moaşă comunală. Ar fi absurd să intre ministerul în peste 350 de spitale să le spună ce să facă, când să facă, cum să facă", a declarat Nicolaescu.

Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că susţine un management profesionist şi că autorităţile locale să fie lăsate să-şi facă treaba.

La două săptămâni de la închiderea spitalelor, ministrul de atunci Cseke Attila declara în aprilie 2011 că reprofilarea celor 67 de unităţi sanitare va aduce o economie de 175 milioane de lei la bugetul de stat, scopul opririi finanţării fiind, printre altele, ineficienţa respectivelor unităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor