Ministrul Mediului: Vom avea echipe mixte cu Poliţia Locală pentru a putea surprinde arderile ilegale şi depozitarea ilegală a gunoaielor

Barna Tanczos - gov.ro
Barna Tanczos - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, luni, în platoul B1 TV, că a fost pregătit un plan de control şi urmează să fie stabilite echipe mixte între Poliţia Locală şi Garda de Mediu pentru a controla şi a combate poluarea din Bucureşti, făcând referire nu doar la arderile ilegale ci şi la depozitarea ilegală a gunoaielor. În plus, ministrul nu exclude confiscarea mijloacelor de transport care aduc materiale ilegale pe şantiere.

“Sunt 5-6 factori care influenţează poluarea, unul dintre ei este cu siguranţă problema gropilor de gunoi, unde nu există în momentul de faţă măsurători ştiinţifice, recunoscute de o instanţă, în cazul în care am dori să ne îndreptăm împotriva unei societăţi care operează în acest mod. Am cerut o analiză din datele pe care le avem acum la dispoziţie, ce poate să contribuie la poluare. Am stabilit cu Institutul de Cercetare din Măgurele, care deja a efectuat un studiu ştiinţific, pe o problemă similară, să începem o colaborare. Vom semna un protocol de colaborare şi vom pune acele instalaţii de măsurare în zona gropilor de gunoi din Bucureşti, să putem vedea dacă se respectă legea privind eliberarea în aer a unor gaze care sunt captate în gropile de gunoi”, a afirmat ministrul.

În ceea ce priveşte modul în care se vor desfăşura controalele la nivelul Capitalei în vederea combaterii arderilor ilegale şi a poluării, Tanczos Barna a explicat că Poliţia Locală şi Garda de Mediu urmează să colaboreze în vederea implementării măsurilor necesare.

“Am început discuţiile cu Ministerul Justiţiei, pentru înfiinţarea acelei secţii specializate pe criminalitatea pe mediu, în general pe criminalitatea forestieră în special, pentru că avem nevoie de organe de anchetă pregătite, formate şi specializate pe aşa ceva. În caz contrar nu vom reuşi să demascăm niciodată această crimă organizată (...) O să avem un sistem de control la nivelul Bucureştiului, cu echipele mixte, un sistem pe care l-am agreat cu cele 6 primării şi care înseamnă o dublare a numărului de persoane din Garda de Mediu Bucureşti, pentru a acoperi toate cele 6 sectoare.

Am pregătit deja planul de control şi vom avea echipe mixte cu Poliţia Locală, pentru a putea surprinde nu doar arderile ilegale, ci şi depozitarea ilegală şi lăsarea gunoaielor care nu sunt destinate pentru aşa ceva, mijloace de transport care aduc materiale ilegal pentru anumite şantiere (...) Cred că este nevoie doar de câteva mijloace de transport confiscate, iar oamenii se vor gândi de două ori. O să avem echipe de control pe fiecare sector, plus Poliţia Locală”, a precizat ministrul Mediului.