Ministrul Mediului dă Schweighofer pe mâna DIICOT. Compania ar fi lucrat cu firme fantomă care au tăiat păduri ilegal
alte articole
Potrivit informaţiilor furnizate de ministru, inspectorii de la Mediu au descoperit peste 50 de firme fantomă care au lucrat cu Holzindustrie Schweighofer şi care au dispărut între timp, aşa că a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT).
Graţiela Gavrilescu a explicat, la Europa FM, că a rugat autorităţile europene să intervină pentru depistarea produselor fabricate în România din lemn tăiat ilegal şi prelucrate de firma austriacă.
Mai mult, ministrul Mediului a declarat şi că fabrica de la Reci, din judeţul Covasna, a grupului Holzindustrie Schweighofer, NU ARE autorizaţie de construcţie.
Firma austriacă a anunţat marţi că tocmai a început să lucreze la Reci, unde va putea prelucra până la 800.000 m³ de lemn pe an. Graţiela Gavrilescu a anunţat că le-a ordonat inspectorilor din subordine să descindă până vineri la Reci.
Reacţia Schweighofer
"Holzindustrie Schweighofer respectă cu stricteţe toate prevederile legii şi promovează la nivel naţional şi global cele mai înaltestandarde de responsabilitate publică, conforme cu normele impuse de autorităţile competente. Compania noastră consideră că susţinerea unui business corect este o datorie nu doar legală, ci şi morală faţă de clienţi, angajaţi, comunitatea şi mediul în care ne desfăşurăm activitatea", se arată într-un comunicat remis joi redacţiei.
Potrivit companiei, proiectul de la Reci reprezintă o investiţie de 150 de milioane de euro, care va genera 650 de locuri de muncă direct în fabrică şi alte 2.000 de locuri de muncă în sectoare conexe din regiune. O unitate de producţie de o asemenea anvergură şi cu un astfel de impact economic nu poate decide începerea activităţii fără a avea toate autorizaţiile necesare funcţionării sale în deplin acord cu legea.
Din comunicatul Schweighofer reiese că Fabrica de la Reci a început operaţiunile în data de 20.08.2015, având următoarelor autorizaţii eliberate ca urmare a îndeplinirii tuturor cerinţelor stabilite prin lege:
1. Autorizaţia de construcţie nr.220 din 24.12.2013, eliberată de către Consiliul Judeţean Covasna;
2. Autorizaţia de funcţionare nr.2 din 13.08.2015, eliberată de către Primăria Comunei Reci;
3. Autorizaţia de mediu nr.66 din 07.08.2015, eliberată de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna