Noi acuzaţii la adresa Schweighofer: alte cantităţi de lemn ilegal şi certificare prin conflict de interese

Păduri masacrate
Păduri masacrate (Matt Cardy / Getty Images)

Potrivit ziarului austriac Wirtschaftsblatt, Ministerul Mediului din România ar fi depus un nou raport la Parchet, în urma descoperirii a aprox. 30.000 metri cubi de lemn fără acte de provenienţă (aprox. 800-1300 camioane) la fabricile Holzindustrie Schweighofer din Rădăuţi şi Sebeş, în perioada ianuarie 2014 – aprilie 2015, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Neuer Weg. Mai mult, aceeaşi publicaţie atrage atenţia că certificatul PEFC coc de provenienţă “sustenabilă” a lemnului procesat de HS în România a fost emis, în 27.05.2014, în conflict de interese.

Raportul remis de Ministerul Mediului Procuraturii Generale arată că această cantitate de lemn de la fabrica din Sebeş este diferită de cea din datele sistemului informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase. În Sebeş ar fi fost găsite peste 1.400 de metri cubi de lemn fără documente valabile de provenienţă. Şi în Rădăuţi firma austriacă nu ar fi informat deloc sau greşit Sumal în legătură cu 18.000 de metri cubi de lemn (echivalentul a 450 de încărcături). Controlorii ar fi găsit 13.000 de metri cubi de provenienţă incertă.

Publicaţia austriacă care a intrat în posesia documentului mai arată cum funcţionează sistemul de furt din pădurile României. Doar 5% din defrişările ilegale sunt făcute fără să fie acoperite de acte. În general însă, în baza aceluiaşi aviz de însoţire se fac mai multe transporturi-livrări, cu o cantitate legală şi mai multe ilegale.

Contactaţi de Wirtschaftsblatt, reprezentanţii companiei Schweighofer au susţinut că „este vorba despre câteva mici greşeli la introducerea manuală a datelor în sistemul Sumal şi în niciun caz de o fraudă sistematică“. Pe de altă parte, activistul pentru mediu Gabriel Păun, de la organizaţia Agent Green, a declarat pentru aceeaşi publicaţie că "prin sistemul Sumal, guvernul vede totul. Este ca un Big Brother al Pădurii, dar acest instrument nu este suficient folosit“ în sensul că Poliţia nu cooperează întotdeauna cu cei care sesizează ilegalităţi.

Un alt articol publicat de acelaşi ziar arată că certificatul PEFC - CoC de provenienţă “sustenabilă” a lemnului procesat de HS în România a fost emis, în 27.05.2014, în conflict de interese, datorită faptului că Georg Erlacher, vicepreşedintele Fundaţiei Schweighofer (Schweighofer Privatstiftung), firma mamă a HS România, era, la momentul emiterii certificatului PEFC, şi membru în consiliul director al Holzforschung Austria, institutul de cercetare care a emis respectivul certificat PEFC- CoC.

În Sebeş ar fi fost găsite peste 1.400 de metri cubi de lemn fără documente valabile de provenienţă. Şi în Rădăuţi firma austriacă nu ar fi informat deloc sau greşit Sumal în legătură cu 18.000 de metri cubi de lemn (echivalentul a 450 de încărcături). Controlorii ar fi găsit 13.000 de metri cubi de provenienţă incertă.

"Erlacher a fost angajat între 1991-1998 într-o poziţie de conducere la Schweighofer Austria, iar între 2004-2011 a fost preşedintele organizaţiei ce patronează certificatorul Holzforschung Austria, OeGH. Georg Erlacher este vicepreşedintele Fundaţiei Schweighofer, din 2002 până în prezent – ceea ce înseamnă că, din 2002 şi până în 2011 a fost, în acelaşi timp, la conducerea Schweighofer şi la conducerea certificatorului lui Schweighofer, HfA. De unde rezultă că HfA nu îndeplineşte cerinţele de obiectivitate şi imparţialitate, conform standardelor PEFC", concluzionează comunicatul Neuer Weg.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne