Ministrul italian al justiţiei, acuzat de abuz de putere, va fi supus unui vot de neîncredere (presa italiană)

Ministrul italian al justiţiei, Anna Maria Cancellieri, acuzat de a fi abuzat de funcţia sa pentru a o scoate din închisoare pe fiica patronului unei companii de asigurări şi supusă presiunilor din partea opoziţiei şi a Partidului Democrat, va fi supus miercuri, în parlament, unui vot de neîncredere, ceea ce creează noi tensiuni în cadrul coaliţiei guvernamentale de la Roma, informează marţi presa din Peninsulă.
Ministrul italian al justiţiei Anna Maria Cancellieri. (GABRIEL BOUYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.11.2013

Ministrul italian al justiţiei, Anna Maria Cancellieri, acuzat de a fi abuzat de funcţia sa pentru a o scoate din închisoare pe fiica patronului unei companii de asigurări şi supusă presiunilor din partea opoziţiei şi a Partidului Democrat, va fi supus miercuri, în parlament, unui vot de neîncredere, ceea ce creează noi tensiuni în cadrul coaliţiei guvernamentale de la Roma, informează marţi presa din Peninsulă.

Cotidianul La Repubblica de la Roma precizează că Anna Maria Cancellieri (fost ministru de interne în cadrul guvernului de tehnocraţi condus de Mario Monti, în perioada noiembrie 2011 - aprilie 2013, n.r.) este acuzată de adversarii săi politici de a fi abuzat de funcţia sa de ministru al justiţiei, facilitând ieşirea din închisoare a Giuliei Ligresti, fiica magnatului unei companii de asigurări, Salvatore Ligresti.

Principalul cotidian roman mai scrie că Anna Maria Cancellieri 'ar fi gata să îşi dea demisia, pentru binele guvernului italian', înaintea votului de neîncredere, programat miercuri în parlament. Această ştire fusese anticipată luni şi de cotidianul britanic Financial Times, care a organizat luni la Milano o masă rotundă asupra viitorului Italiei, intitulată 'Future of Italy Summit' şi la care a participat şi premierul Enrico Letta.

'Cazul Cancellieri' a izbucnit la începutul lunii noiembrie, după ce Giulia Ligresti, care suferă de anorexie, a fost consemnată în arest la domiciliu în urma intervenţiei ministrului justiţiei. Între timp, parlamentarii din Mişcarea populistă 5 Stele (M5S, aflată la opoziţie) au prezentat o moţiune de neîncredere faţă de Anna Maria Cancelleri, moţiune care va fi supusă la vot miercuri. O altă moţiune individuală de neîncredere a fost prezentată de Giuseppe Civati (din cadrul Partidului Democrat, PD, de centru-stânga), unul dintre candidaţii la funcţia de secretar general al principalei formaţiuni a stângii italiene, în cadrul alegerilor primare care vor avea loc în 8 decembrie, anunţă principalului cotidian roman.

Publicaţia La Stampa din Torino relevă faptul că ministrul Anna Maria Cancellieri (în vârstă de 70 de ani) a dat deja explicaţii în faţa celor două Camere ale parlamentului, dar ele nu au convins opoziţia şi nici o parte a Partidului Democrat, în ciuda faptului că ministrul justiţiei (fost prefect, independent, care nu face parte din niciun partid politic) a afirmat în repetate rânduri că 'are conştiinţa curată'.

'Am făcut numai o intervenţie umanitară, justificată de riscul ca un prizonier să poată muri', a afirmat în ultimele zile Cancellieri, în numeroase interviuri, după publicarea unor înregistrări ale câtorva apeluri telefonice în care ministrul justiţiei promitea 'sprijin' familiei Ligresti, notează publicaţia menţionată.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano explică faptul că Giulia Ligresti fusese arestată, împreună cu tatăl ei, Salvatore Ligresti, şi cu sora sa, Jonella Ligresti, în cadrul unei anchete asupra unor manipulări financiare în sânul grupului de asigurări Fondiaria-SAI, controlat de familia Ligresti până în anul 2012.

În cadrul acestei anchete (care a început la sfârşitul anului 2012), Salvatore Ligresti fusese consemnat în arest la domiciliu, în timp ce surorile Ligresti fuseseră închise într-un penitenciar din nordul Italiei, relevă principalul cotidian milanez.

Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma semnalează că adversarii politici ai doamnei Cancellieri o acuză pe aceasta şi de conflict de interese, în baza raporturilor sale de prietenie cu familia Ligresti, un 'raport consolidat', care durează de mai mulţi ani. Demisia ministrului justiţiei a fost solicitată şi de fostul premier tehnocrat Mario Monti, din partidul de centru Alegere Civică (AC), şi de Matteo Renzi, din Partidul Democrat (PD), primar al oraşului Florenţa şi principal candidat la funcţia de viitor secretar general al PD.

Partidul de opoziţie Mişcarea 5 Stele (M5S), care a prezentat o moţiune de neîncredere faţă de ministrul Cancellieri, este convins că intervenţia ministrului în favoarea fiicei lui Salvatore Ligresti ar putea fi considerată 'ca plata unei datorii', deoarece fiul ministrului, Piergiorgio Peluso, a câştigat peste trei milioane de euro ocupând un loc de director în cadrul grupului Fondiaria-SAI, în perioada 2011- 2012, mai relevă cotidianul menţionat.

Publicaţia Il Messaggero de la Roma scrie că ministrul justiţiei continuă să fie apărată de preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, şi de premierul Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat), care, într-un comunicat difuzat luni de preşedinţia Consiliului de miniştri, a menţionat că executivul italian de mare coaliţie între stânga şi dreapta 'continuă să aibă încredere în ministrul Cancellieri'.

Ministrul justiţiei a fost apărată luni şi de Angelino Alfano, vicepremier şi ministru de interne, lider al formaţiunii politice 'Noul centru-dreapta' (Ncd), care a declarat luni la Milano că Ncd 'are încredere în Anna Maria Cancellieri'. Totuşi, o eventuală demisie a ministrului justiţiei ar putea avea 'consecinţe neaşteptate' asupra executivului italian, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor