Ministrul italian al integrării: Italia nu poate avansa fără muncitorii străini

Ministrul italian al integrării Cecile Kyenge.
Ministrul italian al integrării Cecile Kyenge. (TIZIANA FABI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.11.2013

Ministrul italian al integrării, Cecile Kyenge, a declarat vineri, într-un interviu pentru postul public de radio francez Radio France International, că Italia 'nu poate avansa fără muncitorii străini'.

Potrivit ministrului italian, cei peste un milion de români din Italia demonstrează că imigranţii pot deveni antreprenori şi pot contribui la depăşirea crizei economice din peninsulă.

'Sunt 2.300.000 de muncitori de origine străină care declară venituri fiscale de 43,6 miliarde de euro şi plătesc impozit pe venitul personal de aproape şapte miliarde de euro', a afirmat Kyenge pentru postul de radio citat.

'Dacă noi vrem să vorbim despre Italia ca o ţară care încearcă să iasă din criză, nu poate să facă mai mult fără contribuţia acestor imigranţi', a subliniat ministrul integrării.

Exprimându-se pe problema creşterii numărului de cazuri de discriminare faţă de imigranţi în Italia, Cecile Kyenge a estimat că fenomenul este 'o plagă a comunităţilor', dând asigurări că ministerul său lucrează în acest sens.

Kyenge a menţionat două proiecte aflate în dezvoltare pentru combaterea discriminării, anume un 'plan trienal împotriva rasismului', destinat consolidării legilor de combatere a acestui fenomen, şi pactul european semnat la 23 septembrie la Roma, care urmăreşte asigurarea unei convieţuiri civile a cetăţenilor în cadrul UE, bazată pe diversitate ca resurse.

De la 1 ianuarie, toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să liberalizeze piaţa muncii pentru lucrătorii europeni, aminteşte RFI.

Miercuri, premierul britanic, David Cameron, a afirmat într-un interviu pentru Financial Times că intenţionează să înăsprească legislaţia pentru accesarea sistemului britanic de protecţie socială de către imigranţii din Uniunea Europeană şi să renegocieze modul în care sunt aplicate regulile de liberă circulaţie în spaţiul comunitar.

Astfel, imigranţii nou-sosiţi din UE în Marea Britanie ar putea fi nevoiţi să aştepte trei luni înainte de a avea acces la ajutoarele de şomaj, nu ar mai primi ajutoare pentru locuinţe şi şi-ar pierde dreptul la ajutoarele de şomaj după şase luni, dacă nu dovedesc că au avut o şansă reală la găsirea unui loc de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor