Ministrul educaţiei pune la îndoială hărnicia studenţilor care merită burse (revista presei spaniole)
alte articole
Erorile notariale în cazul veniturilor încasate de Infanta Cristina, judecarea la Curtea Constituţională a contractelor pe care băncile le-au vândut clienţilor cu economii acţiuni preferenţiale sau declaraţiile controversate ale ministrului spaniol al educaţiei, Jose Ignacio Wert, în legătură cu studenţii care merită burse constituie marţi ştirile de primă pagină în cotidienele spaniole. În plus, în plan extern, acestea urmăresc şi situaţia celui care a filtrat informaţii asupra spionajului agenţiilor americane de informaţii, Edward Snowden, sau condamnarea la şapte ani de închisoare primită de fostul premier italian, Silvio Berlusconi, pentru incitare la prostituţie.
SUA fac presiuni asupra Americii Latine şi Rusiei pentru a-l vâna pe Snowden, scrie cotidianul El Pais. Washingtonul atrage atenţia asupra faptului că ajutarea fugarului va avea consecinţe, iar Departamentul de Stat a cerut statelor din American Latină ca Snowden să nu primească sprijin, constată cotidianul spaniol citat. Pe de altă parte, acesta anunţă şi că Berlusconi a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru incitare la prostituţie, cu precizarea că această condamnare încă poate fi atacată în recurs.
Ministerul de Finanţe învinovăţeşte patru birouri notariale pentru erorile privitoare la veniturile Infantei Cristina, căreia i-a fost atribuită vânzarea a 13 imobile, în valoare de 1,4 milioane de euro. Potrivit cotidianului El Mundo, circa financiară spaniolă susţine că datele au fost transcrise greşit şi nu au fost verificate. Acelaşi cotidian mai scrie tot marţi, pe prima pagină a ediţiei tipărite, că Berlusconi a abuzat de putere pentru ca minora Ruby să tacă, şi a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru prostituţie de minore. El Mundo constată că această condamnare poate pune guvernul italian de coaliţie într-o situaţie delicată.
Cotidianul ABC consideră că formaţiunea socialiştilor spanioli - PSOE, în opoziţie - îşi arată figura cea mai radicală în faţa Curţii Constituţionale. Cotidianul citat arată că, în săptămâna pactului european, socialiştii prezintă în faţa instanţei al optulea recurs al acestei legislaturi, împotriva decretului ce încearcă rezolvarea situaţiei băncilor care au vândut acţiuni preferenţiale clienţilor, fără să le explice pe deplin consecinţele. În context, mai scrie cotidianul spaniol, UE a criticat decretul adoptat de guvernul regional andaluz, privitor la cedarea locuinţelor confiscate de bănci în urma evacuărilor din casele ipotecate.
Cotidianul La Vanguardia scrie marţi că ministrul Wert se întreabă dacă un student trebuie să-şi continue studiile fără să obţină măcar nota 6,5, şi consideră că astfel, demnitarul reuşeşte să-i exaspereze din nou pe rectori şi reprezentanţii comunităţilor autonome spaniole. Ministrul Wert a dat asigurări că acel student care nu obţine această notă considerată minimă pentru bursă ar trebui să studieze altceva, şi s-a arătat nemulţumit de faptul că 'nu le plătim studiile, ci îi plătim ca să studieze'.
Cotidianul La Razon anunţă un război între susţinătorii referendumului în Catalonia - din cauza întrebării pregătite la acesta. Liderii naţionalişti catalani din Madrid îl avertizează pe şeful executivului regional catalan, Artur Mas, că este în pericol coaliţia de guvernare (cu ERC, Stânga republicană catalană, n.r.) şi că ar fi nevoie de mai multe întrebări la referendum, legate nu numai de independenţă. Pe de altă parte, ERC susţine că întrebarea trebuie să fie una clară şi directă: 'Credeţi că trebuie Catalonia să fie un stat independent?'.
Are Barcelona o clădire emblematică? se întreabă cotidianul catalan El Periodico, în cadrul unei dezbateri pentru propunerea imaginii oraşului catalan, şi amintind că toate capitalele turistice şi-au transformat câte o clădire într-un simbol.