Ministrul de externe al Republicii Belarus - o 'pată albă' pe lista neagră a Uniunii Europene

(photos.com)
Epoch Times România
25.06.2013

Ministrul afacerilor externe al Republicii Belarus,Vladimir Makei, a fost exclus de pe lista persoanelor pentru care intrarea pe teritoriul Uniunii Europene (UE) este interzisă. Decizia a fost luată luni în timpul reuniunii de la Luxemburg a Consiliului miniştrilor de externe ai UE. Potrivit cotidianului rus Novîe Izvestia, opozanţii belaruşi sunt nemulţumiţi, în timp ce înalţii funcţionari europeni afirmă că nu s-a întâmplat nimic îngrozitor: UE nu a făcut decât să favorizeze dialogul cu Belarus.

Makei a ajuns pe 'lista neagră' a UE în ianuarie 2011, pe când era şef al administraţiei prezidenţiale. Europa l-a acuzat de suprimarea prin forţă a protestelor din 19 decembrie 2010 şi de persecuţiile ulterioare la adresa opoziţiei. Însă, la foarte scurt timp a devenit clar că Makei nu se va afla prea mult timp pe această listă.

Discuţiile despre necesitatea excluderii lui Vladimir Makei de pe 'lista neagră' au început imediat după ce, la 20 august anul trecut, el a devenit şef al diplomaţiei belaruse. Pe bună dreptate, subliniază Novîe Izvestia, un ministru de externe al unei ţări vecine UE care să nu poată intra pe teritoriul ţărilor europene este un nonsens.

Faptul că Makei va fi 'graţiat' a devenit clar deja în aprilie, când ministrul de externe al Letoniei, Edgars Rinkevics, a propus, în cadrul reuniunii ministeriale de la Luxemburg ca omologul belarus să fie invitat în iulie la Bruxelles, la întâlnirea miniştrilor de externe ai ţărilor din Parteneriatul Estic. La rândul său, ministrul de externe al Lituaniei, Andrius Krivas, a venit ceva mai târziu cu termene concrete la care ar putea ridicate restricţiile la adresa ministrului belarus: iunie 2013.

În consecinţă, la 24 iunie Consiliul miniştrilor de externe al UE a luat decizia corespunzătoare. Potrivit formulării oficiale, înaltului funcţionar belarus i s-a permis intrarea pe teritoriul UE 'pentru a înlesni contactele bilaterale' dintre UE şi Belarus. Cu toate acestea, Makei rămâne inclus pe lista de persoane la adresa cărora funcţionează alt gen de restricţii, cum ar fi sancţiunile financiare: ministrul belarus al afacerilor externe în continuare nu-şi va putea deschide conturi bancare pe teritoriul UE sau să-şi achiziţioneze acolo proprietăţi.

De aceea, decizia UE nu a constituit o surpriză pentru opoziţia belarusă, iar adversarii preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko şi-au exprimat în mod nu foarte activ indignarea faţă de excluderea lui Makei din 'lista neagră' a UE. Fără îndoială, la aceasta a contribuit şi faptul că înalţii funcţionari europeni au încercat să îndulcească respectivul hap amar pentru opoziţia belarusă. 'UE îşi va continua politica de interacţiune cu accente critice, inclusiv politica de sancţiuni în relaţia cu Belarus, în scopul contribuirii la respectarea drepturilor omului, a supremaţiei legii şi a principiilor democratice', se spune în comunicatul oficial al Consiliului Europei.

În afară de aceasta, instituţia europeană a dat de înţeles că Makei ar putea reveni pe 'lista neagră'. Problema va fi discutată în octombrie anul curent, când Consiliul va desfăşura dezbaterea anuală cu privire la prelungirea sancţiunilor la adresa Republicii Belarus.

Liderul Frontului Civil Unit, opozantul belarus Anatoli Lebedko, a estimat că acum ar putea avea loc paşi de răspuns din partea autorităţilor belaruse, cum ar fi, de exemplu, eliberarea în viitorul apropiat a vreunui deţinut politic.

Însă oficialităţile de la Minsk nu au dat deocamdată niciun semnal în legătură cu faptul că un asemenea pas ar fi posibil, constată cotidianul rus menţionat. Secretarul de presă al Ministerului de Externe al Republicii Belarus, Andrei Savinîh, s-a limitat la a califica drept 'constructivă' decizia luată de UE. 'Doar prin contacte şi un dialog bazat pe respect reciproc este posibilă reglementarea divergenţelor existente', a declarat oficialul belarus, citat de Novîe Izvestia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor