Ministrul Curaj amână dreptul universităţilor de a retrage titlurile de doctor

Adrian Curaj a anunţat miercuri adoptarea unui pachet legislativ pentru clarificarea cadrului normativ privind doctoratele. În urma acestui pachet legislativ, se amână dreptul universităţilor de a acorda şi retrage titluri.
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Somat de numeroşi intelectuali de marcă să îşi asume promisiunile făcute şi să-şi facă o prioritate din problema plagiatelor, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat miercuri că, în urma discuţiilor din Guvern, s-a decis amânarea pentru moment, a acordării dreptului pentru universităţi de a emite şi de a retrage titlul de doctor, până după evaluarea internaţională a şcolilor doctorale.

"Amânăm dreptul Universităţilor de a retrage titlul de doctor. Vrem să asigurăm transparenţa. Doar ministrul va putea retrage titlul de doctor. Procedura a fost simplificată la maxim. Consiliul de etică nu se mai ocupă de plagiate. Va fi un secretar de stat care se va implica zi de zi de această problemă. Va trebui să lucreze direct cu CNATCDU. Am introdus şi o cale de apel foarte scurtă pentru că altfel tot demersul putea fi combătut.", a declarat Adrian Curaj, citat de stiripesurse.ro.

Ministrul a mai adăugat că "procesul real de recredibilizare va dura ceva timp."

"E o miză mare. În 60 de zile, se poate rezolva problema plagiatelor. Procesul trebuie să fie consistent", a spus Curaj.

Curaj a vorbit şi despre apartenenţa sa la controversata Academie de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale fondată de Gabriel Oprea, fost ministru acuzat de plagiat şi actualmente urmărit penal în două dosare.

"Indemnizaţia mea e de 2700 de lei. Nu am primit-o. Am donat-o. Opinia ANI am primit-o după ce am ajuns în noua poziţie. Mi s-a spus că nu există nicio problemă", a declarat ministrul.

Reamintim că ieri, numeroşi intelectuali, printre care rectorul Universităţii din Bucureşti, Gabriel Liiceanu, Teodor Baconschi etc., i-au adresat ministrului Educaţiei o scrisoare deschisă, cerându-i să îşi asume promisiunile făcute şi să ia rapid măsuri pentru reinstaurarea onestităţii intelectuale.

Semnatarii scrisorii i-au atras atenţia lui Curaj că legislaţia actuală prevede mecanisme eficiente de sesizare, analiză şi sancţionare a plagiatului din cadrul tezelor de doctorat, indiferent de data la care au fost susţinute.

De altfel, şi fostul ministru al Educaţiei, Miron Miclea, a explicat recent că legislaţia existentă permite retragerea doctoratelor în maximum patru săptămâni, în timp ce noul proiect legislativ propus de Adrian Curaj în acest sens va prelungi cel puţin până în decembrie timpul necesar retragerii controversatelor titluri de doctor care au scandalizat opinia publică.