Intelectuali de marcă îi cer ministrului Educaţiei să rezolve problema plagiatelor: "Mandatul dumneavoastră stă sub semnul tergiversărilor!"

Numeroşi intelectuali, printre care rectorul Universităţii din Bucureşti, Gabriel Liiceanu, Teodor Baconschi etc., îi cer ministrului Educaţiei să îşi asume promisiunile făcute şi să ia rapid măsuri pentru reinstaurarea onestităţii intelectuale.
Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu (Epoch Times România)

Un grup de intelectuali de marcă, printre care numeroşi profesori universitari din ţară şi străinătate, i-au adresat o scrisoare deschisă ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, cerându-i acestuia să-şi facă o prioritate din problema plagiatelor.

Semnatarii scrisorii îi reamintesc ministrului Educaţiei că numărul plagiatelor descoperite în tezele de doctorat ale unor persoane cu funcţii importante în cadrul statului român creşte în mod continuu, context în care se impun măsuri ferme şi fără echivoc, mai ales că legislaţia existentă permite astfel de demersuri. De asemenea, intelectualii îi cer şi preşedintelui Iohannis o poziţie clar asumată în această chestiune.

Redăm scrisoarea, publicată de Hotnews.

Către: Ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice, domnul Dr. Adrian Curaj

Spre ştiinţă: Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis

Prim-ministrului Guvernului României, domnul Dacian Cioloş

Ministrului justiţiei, doamna Raluca Prună

Stimate domnule ministru,

În data de 3 februarie 2016, la Grupul pentru Dialog Social, v-aţi angajat public că veţi soluţiona rapid situaţia plagiatelor din tezele de doctorat susţinute până la acest moment în România. La fel ca guvernul precedent, aţi pus inacţiunea pe seama „legislaţiei inadecvate”. Constatăm că, la o lună de la acea promisiune, nu s-a întâmplat nimic concret. Fiindu-ne imposibil să credem că un membru al actualului Guvern al României ar minţi cu nonşalanţă sau că ar dori să muşamalizeze anumite cazuri de plagiat, nu ne rămâne decât varianta că aţi fost indus în eroare de către consilierii dumneavoastră. Contrar celor afirmate la acea întâlnire, astăzi sunt indubitabile şi confirmate inclusiv de ministrul justiţiei în funcţie, următoarele fapte:

1) Legislaţia actuală prevede mecanisme eficiente de sesizare, analiză şi sancţionare a plagiatului din cadrul tezelor de doctorat, indiferent de data la care au fost susţinute. Acest lucru, evident la o analiză juridică serioasă, a fost recunoscut public de chiar ministrul justiţiei în exerciţiu. Legea 1/2011, urmată de HG 681/2011 (Art. 50) prevăd, limpede, modalitatea de soluţionare a acuzaţiilor de plagiat, finalizată prin emiterea unui ordin al ministrului educaţiei de retragere a titlului de doctor.

2) Numărul plagiatelor descoperite în tezele de doctorat ale unor persoane cu funcţii importante în cadrul statului Român creşte în mod continuu, fapt care vă obligă să aveţi o măsură fermă şi neechivocă în această chestiune.

Având în vedere aceste elemente, vă solicităm următoarele:

1) Emiterea, în termen de 5 zile, a unui ordin al ministrului educaţiei care să reglementeze procedura de analiză a plagiatelor de către CNATDCU, astfel încât această procedură să nu dureze mai mult de 30 de zile şi să se finalizeze, aşa cum prevede legea actuală, printr-o propunere a CNATDCU adresată ministrului educaţiei, fie de nevinovăţie, fie de retragere a titlului de doctor. Vă reamintim că un astfel de ordin a existat (OM 3504/2012), însă a fost abuziv abrogat exact în momentul în care comisia CNATDCU emitea, în mod perfect legal şi justificat, verdictul de plagiat referitor în cazul tezei de doctorat a fostului premier Victor Ponta.

2) Concomitent, emiterea, în termen de 5 zile, a unui ordin al ministrului educaţiei prin care să fie numit un nou Consiliu General al CNATDCU. Actualul Consiliu General al CNATDCU conţine un număr semnificativ de persoane fără operă ştiinţifică şi/sau acuzate de plagiat, fiind profund subordonat politic (numără nu mai puţin de opt actuali sau foşti demnitari). CNATDCU, în componenţa sa actuală, nu mai are nicio credibilitate, având un număr restrâns de membri cu o operă ştiinţifică solidă şi recunoscuţi pentru standardele de moralitate. Solicităm ca membrii CNATDCU să nu fie membri de partid cu funcţii de conducere, demnitari sau rectori de universităţi. Solicităm, de asemenea, numirea în Consiliul General al CNATDCU a unui procent de cel puţin 25% personalităţi din diaspora ştiinţifică.

3) Sesizarea, în termen de două zile de la numirea noului CNATDCU, cu privire la toate plagiatele discutate deja în spaţiul public.

4) Neîndoindu-ne de buna dumneavoastră credinţă, vă solicităm concedierea imediată a consilierilor responsabili de informarea dumneavoastră defectuoasă. Considerăm că este inadmisibil să determini un ministru al Guvernului României să dezinformeze public, la dezbaterea Grupului pentru Dialog Social, spunându-ne că nu există legislaţie funcţională. Alminteri, vă asumaţi implicit înşelarea deliberată a publicului. Solicităm o poziţie clar asumată a preşedintelui României în această chestiune.

5) Demararea procedurilor pentru o clasificare a universităţilor şi ierarhizare a programelor de studii, după modelul exerciţiului similar din 2011.

6) Evaluarea internaţională a şcolilor doctorale înainte de începerea anului universitar 2016/2017, conform prevederilor Legii educaţiei 1/2011, în varianta sa originară.

Stimate domnule ministru,

până acum mandatul dumneavoastră stă sub semnul tergiversărilor, voluntare sau nu, cu pretextul „consultărilor”. În cazul plagiatelor acest lucru este inadmisibil: tergiversarea, de exemplu, numirii unui nou CNATDCU sub pretextul „consultărilor” reprezintă o fractură logică: CNATDCU, gardianul templului integrităţii academice, trebuie să cuprindă vârfuri ale vieţii universitare, aşa cum ele sunt definite prin standardele acceptate la nivel internaţional. Tot aşa, cum numirea procurorilor nu se face după o generoasă consultare a suspecţilor sau inculpaţilor, membrii CNATDCU nu pot fi numiţi în urma „consultărilor” acelor structuri şi oameni care au produs doctorate plagiate. CNATDCU nu are vocaţia de a fi o şezătoare a reprezentanţilor unor interese ilegitime partinice sau transpartinice, ci un forum restrâns şi exigent care să indice ora exactă a luptei împotriva fraudelor intelectuale. Calitatea membrilor noului CNATDCU este directa dumneavoastră răspundere, de la care nu vă puteţi eschiva sub pretextul consultărilor.

Încă mai credem că sunteţi animat de bune intenţii, dar tot de bune intenţii este pavat şi drumul înspre iad. Într-o Românie în care dimensiunea apocaliptică a fenomenului plagiatului devine, pe zi ce trece, evidentă, consecinţele sunt tragice: răsturnarea valorilor în paralel cu distrugerea, în conştiinţa colectivă, a ceea ce reprezintă cea mai înaltă formă de studiu: doctoratul. Începând de astăzi, stimate domnule ministru, vă considerăm direct responsabil, împreună cu Guvernul României şi preşedintele României, de perpetuarea acestei stări de fapt, cu atât mai mult cu cât soluţiile prevăzute de legea în vigoare sunt clare, eficiente şi funcţionale, atâta timp cât ele sunt corect operaţionalizate de oameni de bună-credinţă, pe care aveţi puterea să îi învestiţi de îndată cu această misiune, conform solicitărilor de mai sus.

Recunoaştem dificultatea demersului, dar precedente ale unor acţiuni curajoase în educaţie există. Chiar dacă iniţial au fost respinse de clasa politică, au fost adoptate de populaţia României, cea în faţa căreia sunteţi responsabil. De aceea suntem primii care vă vom sprijini public şi cu expertiză, în momentul în care veţi aplica legea. Nu sunteţi singur în demersul corect de reinstaurare a onestităţii intelectuale, dar veţi purta singur povara unui eventual pact cu furtul intelectual.

Cu stimă,

Mircea Flonta, Academia Română

Luiza Maria Flonta, Academia Română

Gabriel Liiceanu, prof. univ. dr., Universitatea din Bucureşti

Mircea Dumitru, prof. univ. dr., rector Universitatea din Bucureşti

Mihaela Miroiu , prof. univ. dr., SNSPA

Într-o Românie în care dimensiunea apocaliptică a fenomenului plagiatului devine, pe zi ce trece, evidentă, consecinţele sunt tragice: răsturnarea valorilor în paralel cu distrugerea, în conştiinţa colectivă, a ceea ce reprezintă cea mai înaltă forme de studiu: doctoratul.

Dumitru Sandu, prof. univ. dr., Universitatea din Bucureşti

Teodor Baconschi, dr. al Universităţii Paris IV-Sorbonne

Gabriel Andreescu, prof.univ.dr., SNSPA

Lavinia Stan, St. Francis Xavier University, Canada
Irina Livezeanu, dr. Department of History, University of Pittsburgh

Maria Bucur, John V Hill professor of history, Indiana University, SUA

Lazăr Vlăsceanu, prof. univ. dr., Universitatea din Bucureşti

Michael Shafir, prof. univ. (emerit) dr., Universitatea Babeş-Bolyai

Mihai Păunescu, conf. univ. dr., SNSPA, Bucureşti

Gabriel Bădescu, prof. univ. dr, Universitatea Babeş-Bolyai

Tereza Brânduşa Palade, conf. univ. dr., SNSPA

Adrian Miroiu, prof. univ. dr., SNSPA

Claudiu Tufiş, lector univ, dr. Universitatea din Bucureşti

Liviu Rotman, prof. univ. dr., SNSPA

Lucian Turcescu, Concordia University, Canada
Miruna Pantel, dr., cadru didactic asociat, SNSPA

Camil Pîrvu, lect. univ. dr., Universitatea din Bucureşti

Alina Dragolea, lect. univ. dr., SNSPA

Emanuel Copilaş, asist. univ. dr., Universitatea de Vest

Andrada Nimu, dr. SNSPA

Luciana Jinga, dr., cercetătoare ICMER

Bogdan Florian, lect. univ. dr., SNSPA

Bogdan Iancu, lect. univ. dr., SNSPA

Lavinia Betea, prof. univ. dr., Universitatea „Aurel Vlaicu”

Andra Roescu, dr., University of Southampton, SUA

Gabriel Hancean, conf. univ. dr., Universitatea din Bucureşti

Paul Şerban Agachi, prof. univ. dr., Universitatea Babeş Bolyai


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne