Ministrul culturii din R. Moldova, Boris Focşa, este cercetat penal

Epoch Times România
12.02.2013

Procuratura de la Chişinău a anunţat marţi că ministrul culturii, Boris Focşa, este cercetat penal, fiind al doilea ministru, după cel al finanţelor, care are probleme în justiţie, relatează Publika.md.

Procurorii au anunţat încă din luna septembrie că atât conducerea Ministerului Culturii, cât şi cea a Teatrului „Luceafărul” riscă până la 10 ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Reprezentanţii acestor instituţii ar fi vândut ilegal patru clădiri monumente de arhitectură de valoare naţională din centrul capitalei R. Moldova.

Ministrul a respins atunci acuzaţiile. Mai mult, el spunea că aude pentru prima dată despre un dosar penal în acest caz. Focşa a explicat că edificiile au fost date temporar în folosinţă, iar arendaşul urma să le restaureze.

Pe strada Mihai Eminescu 52, din Capitală, se aflau patru clădiri incluse în registrul monumentelor ocrotite de stat. Administraţia Teatrului „Luceafărul”, dar şi a Ministerului Culturii le-ar fi schimbat adresa juridică şi le-ar fi vândut ca imobile ordinare. Potrivit procurorilor, acest lucru s-ar fi întâmplat încă în 2010, iar adresa edificiilor a fost schimbată cu ajutorul funcţionarilor de la Primărie.

Directorul Teatrului „Luceafărul”, Stela Focşa, soţia ministrului culturii, nu a comentat atunci acuzaţiile. Procurorii nu au anunţat suma prejudiciului adus statului în urma acestor ilegalităţi.

Şi ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţa, este suspectat de procurori de faptul că ar fi încălcat legea în dosarul Sandulachi. Procurorul anticorupţie Ruslan Popov a confirmat pentru Publika TV că Negruţa are statut de bănuit, iar la sfârşitul lunii ianuarie ministrul a fost chemat pentru a i se aduce învinuirea, însă nu s-a prezentat în faţa procurorilor.

Negruţa a susţinut marţi o conferinţă de presă în care a declarat că învinuirile care i se aduc sunt „nefondate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor