Ministrul Apărării R. Moldovei a vândut armament din dotarea Forţelor Armate în mod ilegal

Arme interceptate de autoritatile nigeriene in Lagos, pe aeroportul in Apapa Port, 27 octombrie 2010.
Arme interceptate de autoritatile nigeriene in Lagos, pe aeroportul in Apapa Port, 27 octombrie 2010. (PIUS UTOMI EKPEI / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
06.04.2012

Potrivit concluziei Comisiei speciale de anchetă, care a prezentat deputaţilor raportul final pe marginea cazului vânzării armamentului din dotarea Forţelor Armate, tranzacţiile întocmite în acest sens s-au făcut cu abateri.

În acelaşi timp, parlamentarii s-au arătat nedumeriţi de faptul că au fost informaţi despre tranzacţia cu armament abia după ce operaţiunea a avut loc.

"Ce se întâmplă în ţara asta când Guvernul şi comandantul suprem, Republica Moldova, comisia specială şi premierul află postfactum că Moldova livrează armament într-o zonă de conflict?" a declarat deputatul neafiliat, Mihai Godea.

Mai mult, deputaţii şi-au exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că Marian Lupu, în calitate de fost comandant suprem al Forţelor Armate, dar şi premierul Vlad Filat au aflat despre această tranzacţie postfactum.

"Ce fel de conducere avem care află din presă că cresc preţurile la energie, că s-au vândut muniţii în zone de conflict", a punctat deputat neafiliat, Igor Dodon.

În replică, preşedintele Parlamentului a declarat că ministrul Apărării nu este obligat să anunţe conducerea ţării, pentru ca el se ghidează în activitatea sa de prevederile legale, explicând că "Ministrul Apărării trebuie să execute legi, dar să nu alerge la premier sau comandantul suprem sa să spună se poate sau nu se poate".

Abaterea esenţială s-a constatat a fi că lotul de armament din dotarea Forţelor Armate a fost comercializat Armeniei prin tratative directe cu un singur cumpărător, fără licitaţie.

Acest fapt contravine Regulamentului privind modul de vânzare a armamentului. Ca rezultat, Parlamentul a decis ca toate materialele Comisiei vor fi remise Procuraturii Generale pentru investigarea completă a cazului. Procuratura va trebui ca în termen de trei luni să vină în Parlament cu un răspuns.

În raportul Comisiei, principalul responsabil de încălcarea modului de vânzare a armamentului s-ar face ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, dar şi alţi demnitari.

Democratul Dumitru Diacov l-a criticat pe ministrul Apărării pentru сă a vândut armament unei ţări în care există un conflict armat.

"E păcat că avem atâţia demnitari în Moldova şi niciunui nu i-a venit în cap că e o zonă de conflict şi cu probleme. Lucrurile trebuiau gândite anume din aspectul astă, dar nu că am făcut 20 de copeici acolo", a conchis deputatul PD, Dumitru Diacov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor